Quesadilla z kurkowym nadzieniem
Znowu udało mi sie kupić kurki, więc ciąg dalszy naszych kurkowych rewolucji. Tym razem wykorzystałam napoczętą paczkę z plackami tortilli żeby przygotować na kolację pyszne quasadillę z kurkowym nadzieniem. Oj było pysznie i syto. Porcja na 2 osoby.
Quasadilla z kurkowym nadzieniem
- 4 pszenne placki tortilla
- 2 łyżki masła
- 200 g kurek
- duża cebula
- trochę posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz ziołowy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 100 g sera gorgonzola lub innego
Kurki oczyściłam, umyłam, osączyłam i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym, kuminem, posiekaną natką pietruszki, smażyłam aż grzyby stały się miękkie ok 5 minut. Zdjęłam patelnię z ognia.
Rozgrzałam dużą patelnię (taką żeby zmieściła mi się na niej tortilla), położyłam na dno jedną tortillę rozłożyłam na niej kilka plastrów sera, na to równomiernie część kurkowego farszu i znowu plastry sera. Na wierzch dałam drugą tortillę. Smażyłam aż spód się troszkę zarumienił. Przykryłam talerzem, odwróciłam patelnię żeby tortilla znalazła sie na talerzu i ponownie zsunęłam tortille na patelnie, by przyrumieniła sie druga strona a ser stopił. Trwa to zaledwie 2 minuty. Ponownie przykryłam talerzem, odwróciłam patelnię i tortilla wylądowała na talerzu. Quasadille pokroiłam na kawałki Jako dodatek można podać śmietanę lub ulubiony sos. Nam wystarczyło skropienie quasadilli oliwą z oliwek i posypanie świeżo zmielonym pieprzem.
Do przygotowania użylam dwóch różnych serów, moja quasadilla była z gorgonzolą a córki z serem królewskim. W każdym razie nadaje się tu każdy ser o wyrazistym smaku i aromacie.
Na kurki w tortilli bym nie wpadła, ale musiało być pyszne :D
OdpowiedzUsuńNa takie pomysł bym chyba nie wpadła. To musiało być przepyszne!
OdpowiedzUsuńEch, kusza te kurki, zerkaja na mnie z blogow... Musze w koncu wybrac sie na polowanie na te cudowne grzyby!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy, polski akcent w daniu z innej kuchni :)
OdpowiedzUsuńdziekuje, oj tak bylo pysznie ;) polecam.
OdpowiedzUsuń