Warzywne placki z sosem jogurtowym
Zobaczyłam te placki we wrześniowym wydaniu gazety "Sól i pieprz". Był to szybki, prosty, jarski i tani obiad na piątkowe popołudnie. Placki wg oryginału byly zapieeczone pod serem, ale ja z tego zrezygnowałam i dodałam kilka elementów. Podaje ze zmianami. Porcja na 3 osoby to 12 placków.
Warzywne placki z sosem jogurtowym
placki:
- 250g ziemniaków
- 400g cukinii
- 250 g marchewki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- świeżo zmielony pieprz
- pęczek koperku2 jajka
- 3 łyżki płatków kukurydzianych
- 100g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 150 g jogurtu naturalnego
- duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- świeży posiekany koperek
- odrobina pieprzu
Ziemniaki, marchewki, cukinie obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć wode. Dodać przeciśnięty czosnek, sól pieprz, paprykę, jajka, mąkę, płatki, koperek posiekany. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wkładać porcje ciasta, spłaszczać i smażyć na rumiano. Podawać od razu z sosem jogurtowym, ktorego składniki wystarczy wymieszać. Gdy ostygną robią się niestety lekko gumowate.
Nigdy nie robiłam takich wielowarzywnych, ale zapowiadają się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPlacuszki lubię w każdej postaci :) a jak z cukinią, to zjadłam tak szybko, że uszy by się trzęsły :)
OdpowiedzUsuńdziekuje... i były smakowite.
OdpowiedzUsuń