Zupa porowa z kurkami
Wiem jestem nudna, znowu kurki... ale cóż się nie robi dla dziecięcia, które je uwielbia a sezon na nie trwa tak krótko.. dlatego tym razem kurki wylądowały w zupie... połączyłam dwie nasze ulubione czyli porową i kurkową w jedno i wyszedł pyszny misz masz.
Zupa porowa z kurkami
- 3 duże łyżki masła
- 2 pory
- 3 cebule
- 2 szklanki kurek
- 1 l bulionu drobiowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 kostki serka topionego ementaler
- 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%
- natka pietruszki
Pory pokroić w plasterki a cebulę w kosteczkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i przesmażyć na nim pory i cebulę aż sie zeszklą. Wlać do tego gorący bulion, przyprawić solą, pieprzem, gotować 10 min pod przykryciem. Na patelni rozgrzać łyżkę masla, wrzucić oczyszczone kurki, dodac odrobinę soli i pieprzu i smażyć ok 7 min az się zezłocą. Do zupy dodać serek topiony mieszać aż się rozpuści, dodać przesmażone kurki i gotować wszystko razem 5 minut. Wlać śmietanę, wymieszać, posypać natką pietruszki.
Pięknie wygląda ta zupa i połączenie kurek z porami dla mnie jest zupełnie nowe! Widziałam kurki dodawane do kremu z kalafiora, ale z porem - intrygująco. U mnie też dziś obiado-kolacja z dodatkiem kurek była- ach ten sezon na grzyby!
OdpowiedzUsuńBrzmi i wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMoze zrobie taka jesli uda mi sie uzbierac kurek:)
Ja kurki uwielbiam i ich nigdy dosyć;)
OdpowiedzUsuńRacja, kurki można jeść ciągle. Np. w tak apetycznej formie:)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka:) uwielbiam pory i takie zupki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Dzieki szkoda ze kurek nie ma przez cały rok bo tak zupe mogłabym jeść na okrągło.
OdpowiedzUsuń