Zupa z kurek w orientalnej oprawie
Ciag dalszy tematu kurek.. tym razem miała być zupa.. ale skoro nie lubię się powtarzać a wiele wariacji zupy z kurek już robiłam to tym razem postanowiłam zrobić ja na sposób lekko azjatycki, połączyć nasze rodzime kurki z lekką nutą Orientu. Myślę że to połączenie wyszło mi dobrze bo córa zjadła w jeden dzień swój dwudniowy przydział zupy. Z takiej porcji wyszło 6 miseczek.
Zupa z kurek w orientalnej oprawie
- 2 łyżki masła
- 150 g kurek
- 2 cebule
- cebula dymka zielona część
- ząbek czosnku
- 1/2 - 1 szt. cukinii
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- łyżka sosu sojowego
- kopiasta łyżeczka sosu chilli
- łyżeczka octu ryżowego
- 1 l wody
- 2 saszetki z zupą miso
- pieprz świeżo zmielony
Kurki najpierw porzadnie opłukać, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy przez ok 3 min kurki, następnie dodajemy pokrojone w piórka cebule, czosnek i plasterki cukinii. Smażymy razem kolejne 3 minuty. W garnku zagotowujmy wodę do ktorej dodajemy z saszetek zupe miso, mieszamy aż sie płyny połączą. Do garnka z zupą przekładamy zawartość patelni, dokładamy imbir, sos sojowy, sos chilli, ocet ryżowy, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze raz sosami pod swój smak. Na koniec posypujemy posiekaną zieloną dymką.
myślę, że ja też bym zjadła nawet i tygodniowy przydział :) świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńCiekawa zupa. Chętnie bym się na nią skusiła.
OdpowiedzUsuń