Greckie smaki czyli Stifado
Podeszłam do tego dania z lekkim niepokojem bo do tej pory unikałam dodawania do dań mięsnych cynamonu, ale zdjęcie Stifado w gazecie (Sól i Pieprz nr 10/2011) bylo tak apetyczne że powiedziałam sobie "raz kozie śmierć" może nie będzie tak źle. A ostatecznie było jak zwykle pysznie. Rodzinka zarządziła że ma być częściej.
Stifado
- 2 cebule (powinny być czerwone)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g chudej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g przecieru pomidorowego lub passaty
- puszka pomidorów krojonych
- 100 ml czerwonego wina
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 liście laurowe
- 400g ziemniaków
Czosnek posiekać. Mięso umyć, pokroić w kostkę, osuszyć. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić mięso i obrumienić mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszkić czosnek, dodać koncentrat, rozmaryn, liście laurowe i przyprawy, wymieszać, przesmażyć. Dodać ponownie mięso, wlać ocet, dusić 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy, wino i 400ml wody. Dusic razme ok 60min.
Cebule pokroić kostkę, a ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę lub plastry. Dodać do mięsa, wymieszać i dusić ok 30 minut. Gdyby danie się zbytnio zagęściło wystarczy dolać wody. Następnie dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory i dusić razem jeszcze 10 minut. Wszystko razem doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pycha:) Cynamon w tym wypadku sprawdza się świetnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńaromatyczne, pyszne danie, jak dla mnie w sam raz na już chłodne dni
OdpowiedzUsuńO, niedawno miałam okazję posmakować po raz pierwszy stifado w greckiej restauracji, a tu widzę, że pyszny gulasz pojawił się u Ciebie :) może zdecyduję się niedługo na domową wersję :)
OdpowiedzUsuńO ile się nie przegnie (co mi się zdarzyło parę razy) to cynamon pasuje świetnie do mięsa z pomidorami w wersji śródziemnomorskiej.
OdpowiedzUsuńjadalnepijalne.. teraz też juz to wiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe :) A stifado chyba jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń