Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami
Córka wygrzebała w lodówce resztkę krewetek koktajlowych i poprosiła o zupę... a że kończy się już moja dynia więc nie omieszkałam spełnić jej życzenia łącząc w jednej zupie krewetki z dynią.. i wyszła całkiem przyjemna w smaku zupa, wręcz jak stwierdziła małolata "taką zupę może jeść codziennie". Porcja na 2 osoby.
Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g dyni
- 1/2 łyżeczki curry
- kawałek papryczki chilli
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 500ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- 100 g krewetek koktajlowych
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 1/4 limonki
- pomidor
Ziemniaki i dynię obrać, pokroić w kostkę, cebule drobno, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać ziemniaki, smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, stale mieszając, następnie dodać czosnek
i cebulę. Smażyć jeszcze 2 minuty, po czym dodać posiekaną chilli i dynię i smażyć chwilę aż się lekko obrumieni. Wlać bulion, tyle żeby pokrył warzywa. Gotować ok 20 min. Gdy warzywa będą miękkie doprawić curry, solą i pieprzem a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krewetki, posypać je papryką, pieprzem i skropić limonka, krótko obsmażyć. Pomidora pokroić drobniutko, tak samo natkę. Zupę wlać do miseczek, na wierzch dać po porcji krewetek, łyżkę posiekanych pomidorów i posypać wszystko natką. Smacznego.
krem z dyni lubię bardzo. i ciekawi mnie jak smakuje z krewetkami.
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie. Zapisuję do przygotowania.
OdpowiedzUsuńJa też jestem bardzo ciekawa smaku zupy dyniowej z krewetkami! ;)
OdpowiedzUsuń