Szybka frittata z dynia i tym na co akurat mamy ochotę
Kocham frittatę - jest to jedna z najprostszych rozwiązań na szybki obiad lub kolację. Jeśli mam kilka jajek, ser i jakieś warzywa w lodówce przy minimalnym wysiłku mogę stworzyć pyszny, szybki i nieskomplikowany posiłek a do tego bardzo kolorowy. Tym razem frittata została zrobioną z obowiązkową w tym tygodniu z dynią, a pozostałe składniki komponowała pod swój smak córka. Poniższe składniki są podane na jedną porcję.
Szybka frittata z dynią i tym na co akurat mamy ochotę
- 1/2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 3 jajka na osobę
- łyżka mleka
- po 4 plastry salami paprykowego
- czerwona cebula drobno posiekana
- zielona częśc dymki (szczypior)
- łyżka oliwa z oliwek
- sól, pieprz śwież zmielony
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 papryki czerwonej
- kawałek fety
- kawałek koziego sera
- szklanka startego ementalera lub goudy
Ustawić piekarnik na funkcję grill na 200 st.
Rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić pokrojoną dynię, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć przez kilka chwil aż się boki dyni zarumienią. Dorzucić pokrojoną czerwoną cebule, kostki papryki i garść pokrojonego szczypioru. Smażyć razem przez 2 minuty. Ubić jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać jajka, na wierzch ułożyć plastry salami posypać kawałkami fety i koziego sera i przykryć pokrywką aż się góra lekko zetnie. Zdjąć z ognia i posypać startym serem na wierzchu. Wstawić patelnie do piekarnika na najwyższą półkę (upewnić się należy że nasza patelnia nie ma plastikowej rączki) i piec do czasu zarumienienia się wierzchu frittaty. Posypać kawałkami fety, natką i szczypiorem.
Uwielbiam takie frittaty. Robiłam taką z dynią i ziemniakami i była świetna, na taką też z chęcią się skuszę :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że na blogach królują potrawy z dynią:) Twoja frittata to bardzo dobry pomysł, na pewno kiedyś skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńA wiesz, że nie wpadłabym na to, że można zrobić wersję z dynią?
OdpowiedzUsuńpysznie i tak kolorowo wygląda.
OdpowiedzUsuńDzieki.. Beato, Slyvvio, Duś. Kabamaiga.. frittate można ze wszystkim;)
OdpowiedzUsuńa dynie przerabiam bo zostałam nią w nadmiarze uszczęśliwiona ;)
Świetnie wygląda ;) Bardzo lubię fritatte, a z dynią wygląda wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńlovelykate dzieki:)
OdpowiedzUsuń