Żółte curry z dynią
Dynia króluje... żeby nie było nam nudno tym razem sięgnęłam do półki po przyprawy kuchni indyjskiej i z dostępnych w lodówce składników zrobiłam curry, ostre, aromatyczne i pyszne.
Żółte curry z dynią
- 2 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- cebula pokrojona w kostkę
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki garam masala
- łyżeczka kuminu
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- kawałek papryczki chilli
- 200ml mleczka kokosowego
- 300g dyni pokrojonej w kostkę
- 250ml bulionu warzywnego
- pęczek natki pietruszki
- 3 liście limonki kaffir
- garść liści szpinaku
- limonka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzać łyżkę oleju na patelni najlepiej o grubym dnie. Dodać pokrojoną pierś, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano, następnie zdjąc z patelni i odstwicna bok. Na patelnię dać łyżkę oelju, dodać cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać dynię, papryczke chilli drobno posiekaną, kumin, garam masalę i smażyć przez chwilę. Warzywa usunąć na brzeg patelni a na środek dać pastę curry, mieszać aż się pasta chwilę podrzeje, następnie wymieszać z warzywami, dodać usmażone piersi z kurczaka. Wymieszać smażyć chwilę. Wlać mleczko kokosowe i bulion, liście limonki doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec wymieszać szpinak, doprawić do smaku, dodać sok z 1/2 limonki. Na talerzu podać z ryżem, ćwiartką limonki i posypać wszystko posiekaną natką .
większość z tych składników mam u siebie :) Hmm a może by tak spróbować? :)
OdpowiedzUsuńkusza mnie te indyjskie smaki:)
OdpowiedzUsuńCo prawda z dynią akurat nie jadłam, ale uwielbiam ostre i aromatyczne curry, więc jestem pewna, że pyszne :)
OdpowiedzUsuńa ja nie umiem się przekonać do dyni :( mam jakąś taką wewnętrzną barierę, której nie umiem pokonać... ale kto wie - może kiedyś się uda :)
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny takie curry to naprawde fajna rzecz a dynia wcale nie taka straszna jak ją wycinają:)
OdpowiedzUsuń