Karminadle z orzechami, czyli kotlety mielone inaczej
Druga moja propozycja w ramach akcji "Gotujmy
po polsku", której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl to kotlety mielone, czyli śląskie karminadle, do których dodałam element nietradycyjny czyli posiekane orzechy.
- 400 g mięsa mielonego wp-woł
- cebula
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanych bardzo drobno orzechów włoskich
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Mięso
wymieszać z jajkiem, cebulą, bułką tartą, orzechami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą całość. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Z masy uformować kotlety, obtoczyć każdy w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i
smażyć do zrumienienia. Podałam z ziemniaki z wody z koperkiem i własnymi marynowanymi kurkami.
Jak zwykle smaczniutko u ciebie :)
OdpowiedzUsuńPostanowiłam wyróżnić twój blog bo mi sie bardzo podoba :-)
Właśnie takie z orzechami zjadłem. Nie polelecam. Śląskie to śląskie i przepis jest jeden a nie wymyślanie. Darujcie se te orzechy i pietruszke.
OdpowiedzUsuń