Parzybroda- śląska zupa
Parzybroda to śląska zupa uwzględnioną na Liście Produktów Tradycyjnych.
Jest jednogarnkową potrawą wiejską składającą się głównie z kapusty i ziemniaków. W dawnych czasach ze względu na łatwość
przyrządzenia i dostępność była najczęściej gotowana podczas żniw lub wykopków.
Parzybroda zupa
- ziemniaki 1/2 kg
- kapusta biała mała
- marchew
- 2 cebule
- sól
- pieprz świeżo mielony
- liść laurowy
- gałązki natki pietruszki
- gałązki lubczyku
- koperek
- ziele angielskie 2 szt
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
Kapustę płuczemy i szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy ok, 1,5 litra wody. Do wrzącej wody wkładamy kapustę, ziemniaki, obrana marchew, liść laurowy, koperek posiekany, natkę pietruszki i lubczyk. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na osobnej patelni na smalcu smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zagęszczamy nią zupę i doprawiamy do smaku.
Jako rasowa ślązaczka, znam i lubię :))
OdpowiedzUsuńogónopolska zupa, bo u nas jest jako lubelska. Nie zmienia to faktu, że jest prosta i wspaniała w smaku.Parzybroda lub Sałamacha. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńIdealna na jesienną słotę.
OdpowiedzUsuńa ten warzylion to niby po co? żenada
OdpowiedzUsuńwilczyca-aga - a widzisz taka sama zupa a różne nazwy. wydawało mi się po przejrzeniu jej historii jest zupą śląską.
OdpowiedzUsuńkabamaiga i aurora dzięki.
Anomimowy - dzięki za sympatyczną ocenę dania.. Warzylion dlatego ze gotował ją mąż i dał...
lubię takie zupki - ale oryginalnej parzybrody to chyba jeszcze nie miałam okazji jeść :) Mogę się wprosić?
OdpowiedzUsuńA dla mnie do poprostu kapuśniak....
OdpowiedzUsuńW wawie to kapusniak:),parzybroda w wykonaniu mojej babci to była ugotowana na miękko kapusta kiszona,ugotowane i potłuczone ziemniaki,razem to wymieszane,do tego zasmazka ze słoniki,ale bez mąki,wszystko wymieszane,doprawione solą i pieprzem,do tego upróżone plastry boczku,jesssu pycha:)
OdpowiedzUsuń