Pijane śliwki w czekoladowym cieście


I znów zatęskniliśmy za czekoladowym ciastem. A ze miałam w szafce nadmiar suszonych śliwek poszukałam ciasta do którego można by je wykorzystać i połączyć je z mocnym czekoladowym ciastem. Taki przepis znalazłam na jednej z moich lubionych stron czyli BBC



Pijane śliwki w czekoladowym cieście

  • 100 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki alkoholu (brandy lub rumu)
  • 25 g kakao 
  • 100g czekolady gorzkiej (co najmniej 70% suchej masy kakaowej)
  • 50 g masła
  • 175 g cukru pudru 
  • 4 duże białka
  • 85 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 330 ml śmietanki kremówki


Śliwki zalać alkoholem w małej misce i pozostawić na około 30 minut aż większość alkoholu zostanie wchłonięta. Rozgrzać piekarnik do 175st. Tortownice (o średnicy 21) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
Kakao, połamaną na kawałki czekoladę, masło i 140g cukru pudru dać do garnuszka, dodać 100ml gorącej wody i delikatnie podgrzewać mieszając, aż mieszanina stanie się gładka. Pozostawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać pozostały cukier puderPrzesiać mąkę i cynamon,  wymieszać razem i wsypać do przestudzonej czekolady i wymieszać aż do równomiernego połączenia się. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Wlać do formy, na wierzch ułożyć śliwki. Polać resztą alkoholu który został ze śliwek brandy i piec około 30 minut do suchego patyczka. Podać z ubitą śmietaną kremówką.


12 komentarzy:

  1. Alez to musialo byc obledne... Marzenie czekoholika (czyli moje :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj chciałabym sie upijac TAKIMI śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie mocno czekoladowe ciasta to moja miłość. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieki to faktycznie idealne polaczenie te sliweczki czekoldaa i śmietana.. tylko szkoda ze od tego rosną nasze 4 litery:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z chęcią bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. czekolada mnie chyba ostatnio prześladuje ale to połączenie ze śliwką jest chyba moim ulubionym:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie, a dodatek alkoholu w śliwkach daje dodatkowy smaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto!! super przepis, bardzo apetyczne i ciekawe,

    pozdrawiam:)
    (byłam u Ciebie już wcześniej, ale coś mi internet strasznie zamula i nie zdołałam dodać komentarza.)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger