Pijane śliwki w czekoladowym cieście
I znów zatęskniliśmy za czekoladowym ciastem. A ze miałam w szafce nadmiar suszonych śliwek poszukałam ciasta do którego można by je wykorzystać i połączyć je z mocnym czekoladowym ciastem. Taki przepis znalazłam na jednej z moich lubionych stron czyli BBC.
Pijane śliwki w czekoladowym cieście
- 100 g suszonych śliwek
- 4 łyżki alkoholu (brandy lub rumu)
- 25 g kakao
- 100g czekolady gorzkiej (co najmniej 70% suchej masy kakaowej)
- 50 g masła
- 175 g cukru pudru
- 4 duże białka
- 85 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 330 ml śmietanki kremówki
Śliwki zalać alkoholem w małej misce i pozostawić na około 30
minut aż większość alkoholu zostanie wchłonięta. Rozgrzać piekarnik do 175st. Tortownice (o średnicy 21) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Kakao, połamaną na kawałki czekoladę, masło i
140g cukru pudru dać do garnuszka, dodać 100ml gorącej wody i delikatnie
podgrzewać mieszając, aż mieszanina stanie się gładka. Pozostawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać pozostały cukier puder. Przesiać mąkę i cynamon, wymieszać razem i wsypać do przestudzonej czekolady i wymieszać aż do równomiernego połączenia się. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Wlać do formy, na wierzch ułożyć śliwki. Polać resztą alkoholu który został ze śliwek brandy i piec około 30 minut do suchego patyczka. Podać z ubitą śmietaną kremówką.
Fajny pomysł na ciasto ;)
OdpowiedzUsuńAlez to musialo byc obledne... Marzenie czekoholika (czyli moje :))
OdpowiedzUsuńOj chciałabym sie upijac TAKIMI śliwkami!
OdpowiedzUsuńTakie mocno czekoladowe ciasta to moja miłość. Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńdzieki to faktycznie idealne polaczenie te sliweczki czekoldaa i śmietana.. tylko szkoda ze od tego rosną nasze 4 litery:)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńmusialo byc pycha:)
OdpowiedzUsuńczekolada mnie chyba ostatnio prześladuje ale to połączenie ze śliwką jest chyba moim ulubionym:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo tak dzięki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, a dodatek alkoholu w śliwkach daje dodatkowy smaczek:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!! super przepis, bardzo apetyczne i ciekawe,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
(byłam u Ciebie już wcześniej, ale coś mi internet strasznie zamula i nie zdołałam dodać komentarza.)
kornik, bułeczka dzieki:)
OdpowiedzUsuń