Zupa z cielęciny zwana "Mariacką"

Moja trzecia propozycja w ramach akcji "Gotujmy po polsku", której patronem jest serwis  zPierwszegoTloczenia.pl to zupa o intensywnym smaku z połączenia wywaru jarzynowego, cielęciny i sera. Przepis z ksiażki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz.


Zupa z cielęciny zwana  "Mariacką"
  • 1,5 1itra rosołu/wywaru jarzynowego
  • 30 dag cielęciny bez kości obranej z błon i tłuszczu
  • filiżanka startego żółtego sera
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • posiekany koperek
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz 

Dwukrotnie przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser, w garnuszku rozcieramy żółtka ze szczyptą soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu. Gdy składniki się połączą, dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed zdjęciem zupy z ognia wsypujemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała. 






6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sklad ma ta zupa. Na pewno warta wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam przeczucie, ze ta zupka moglaby mi zasmakowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prowadzimy serwis przepisy.pl i fanpage "przepisy.pl" na facebooku. Zauważyliśmy, że swoje przepisy zamieszcza Pani na naszym fanpage. Podobają nam się Pani dania i chcielibyśmy zaproponować współpracę w ramach programu "Mistrzowie gotowania". Więcej szczegółów moglibyśmy wysłać mailem. Jeżeli jest Pani zainteresowana to prosimy o kontakt mailowy: mistrzowie@przepisy.pl

    Redakcja przepisy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa i smakowita zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki, była pyszna takich zup nie jada się codzień... powiedziałabym że raz na kilka lat;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger