Zupa z cielęciny zwana "Mariacką"
Moja trzecia propozycja w ramach akcji "Gotujmy po polsku", której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl to zupa o intensywnym smaku z połączenia wywaru jarzynowego, cielęciny i sera. Przepis z ksiażki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz.
Zupa z cielęciny zwana "Mariacką"
- 1,5 1itra rosołu/wywaru jarzynowego
- 30 dag cielęciny bez kości obranej z błon i tłuszczu
- filiżanka startego żółtego sera
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- posiekany koperek
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Dwukrotnie przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę
wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min aż
zmięknie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser, w garnuszku rozcieramy żółtka
ze szczyptą soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu. Gdy składniki
się połączą, dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed zdjęciem zupy z
ognia wsypujemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa
się zagotowała.
Bardzo ciekawy sklad ma ta zupa. Na pewno warta wyprobowania.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna!!!
OdpowiedzUsuńMam przeczucie, ze ta zupka moglaby mi zasmakowac!
OdpowiedzUsuńProwadzimy serwis przepisy.pl i fanpage "przepisy.pl" na facebooku. Zauważyliśmy, że swoje przepisy zamieszcza Pani na naszym fanpage. Podobają nam się Pani dania i chcielibyśmy zaproponować współpracę w ramach programu "Mistrzowie gotowania". Więcej szczegółów moglibyśmy wysłać mailem. Jeżeli jest Pani zainteresowana to prosimy o kontakt mailowy: mistrzowie@przepisy.pl
OdpowiedzUsuńRedakcja przepisy.pl
Bardzo ciekawa i smakowita zupka :)
OdpowiedzUsuńdzięki, była pyszna takich zup nie jada się codzień... powiedziałabym że raz na kilka lat;)
OdpowiedzUsuń