Okoń morski pod pomidorową salsą
Spodobał mi się przepis braci Kuroniów w jednej z gazetek z Biedronki. Podobny sos robiłam kiedyś już do łososia, tyle że bez oliwek, wiec po lekkich modyfikacjach gotowa rybka wylądowała na talerzu.
- 3 okonie morskie
- 70 g oliwek zielonych wydrylowanych
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g krojonych pomidorów z puszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- łyżeczka przyprawy - cytrynowa marynata do ryb
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- liść laurowy
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Na początek rybę oskrobać z łusek, dokładnie umyć (jeśli jest niewypatroszona to wyczyścić ze środka). Zrobić marynatę. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, przyprawę
cytrynową, sol i pieprz i natrzeć rybę ze środka i od zewnątrz. Natkę pietruszki, czosnek
posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, również posmarować rybę z zewnątrz i
od środka. Część natki włożyć do ryby. Odstawić na godzinę. Ryby ułożyć na
blaszce, polać oliwą i zapiekać 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku o zrumienienia. W
międzyczasie zrobić sos salsę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, dodać roztarty w rękach tymianek, oregano, liść laurowy. Oliwki pokroić w kółka (część odłożyć do
dekoracji) i dodać na patelnię. Smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojone pomidory,
koncentrat, wymieszać, doprawić cukrem, pieprzem i solą, ewentualnie sokiem z cytryny. Posypać natką
pietruszki. Rybę wyłożyć na talerz, polać salsą, udekorować oliwkami, natką i podawać najlepiej z sałatką.
z pewnością pyszna ta ryba. Fajne fotki - szczególnie pierwsza :)
OdpowiedzUsuńTaki ze mnie rybojad, a ze skruchą przyznaję, że okonia morskiego nie jadłam! Fajna salsa.
OdpowiedzUsuńale pyszna rybcia i jak ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryby :) Na takiego okonia chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuń