Ostra pomidorowa zupa z owocami morza
Wybrałam się wczoraj z córką na zakupy do pewnego sklepu w którym trwa tydzień "luksusowych produktów" :) no i młoda wypatrzyła tam mieszankę owoców morza i gotowa zupę mrożoną z owocami morza. I był dylemat co tu wybrać. Więc stanęło na tym, że bierzemy mieszankę i w domu własną zupę z owocami morza. Był to nasz pierwszy raz. Efekt poniżej myślę że zadowalający, bo zupa wchodzi na stałe do naszego menu.
Ostra pomidorowa zupa z owocami morza
- 500g mieszanki owoców morza
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- papryczka czerwona chilli
- świeża natka pietruszki
- 250ml białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek aromatyzowana chilli
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- kromki bagietki lub weki
- cukier do smaku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Mieszankę owoców morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą woda. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojone ząbki czosnku i papryczkę (ilość papryczki zależy do ostrości jaka chcemy uzyskać więc można dać całą a można część). Kiedy czosnek się przyrumieni wlać wino i gotować aż alkohol wyparuje. Następnie dodać pomidory, koncentrat, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i na małym ogniu gotować ok 5 minut., dodać owoce morza, posiekaną natkę i bulion. Razem gotować 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę, przyprawić do smaku pieprzem i np cukrem. Na osobnej patelni na łyżce oliwy opiec kromki chleba wcześniej posypane ziołami np oregano. Zupę wlać na talerz, posypać natką i podać z chrupiącymi kromkami bagietki.
Też byłam w tym sklepie:)
OdpowiedzUsuńWasza zupa wygląda smakowicie!
Brzmi zachęcająco.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a ja jutro się wybieram własnie do Tego sklepu...
OdpowiedzUsuńi po co ja tu zaglądałam o tej porze?
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie .....
Kornelia
ugotowałem dzisiaj tą zupę i szczerze nie polecam
OdpowiedzUsuńanonimowy szkoda ze nie podałeś/laś powodow dlaczego nie polecasz... i sie nie podpisałes/laś, trochę brak kultury przy takiej krytyce.
UsuńChodzi za mną taka pomidoroweczka odkąd sprubowalem w Wenecji.palce lizać twoja wyglada wybornie
OdpowiedzUsuńA ja też ugotowałem tą zupę i jak najbardziej POLECAM. Jest super.
OdpowiedzUsuńcudo:D
OdpowiedzUsuńdziekuje.
UsuńBardzo dobra zupa, ostra, pyszna, POLECAM!
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze. pozdrawiam.
UsuńRobiłem dzisiaj, ale zamiast kukurydzy dałem pokrojone na pół oliwki. Pychota!!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i bardzo dobrze smakuje polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
UsuńCoś wspaniałego ! Z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis na chłodne jesienne dni i nie tylko! wspaniale rozgrzewa wspaniale smakuje szybki i prosty w przygotowaniu idealna ostra 🍅 z owocami morza
OdpowiedzUsuńDziękuję z przepis pozdrawiam 😉
Wyśmienita naprawdę polecam pozdrawiam i dziękuję za przepis coś wspaniałego !
OdpowiedzUsuńCzęsto wracam do tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń