Świąteczne gotowanie z Winiarami
W zeszłym tygodniu miałam okazję uczestniczyć w świątecznym gotowaniu wspólnie z marką Winiary w siedzicie Nestle w Warszawie.
Wraz z pracownikami firmy Winiary zostały przygotowane przez nas potrawy, które goszczą na naszych świątecznych stołach. Na stole pojawiły się przeróżne paszteciki, pierogi i rogaliki z kapustą i grzybami, bigos, zupy grzybowe...
... śledzie, ryby w różnych wydaniach a wszystko w odświętnym wydaniu, bardzo smaczne...
oraz deser Pana cotta z sosem truskawkowym
Ja wraz z pomocnikami przygotowałam Śledziową zieloną wariację
- śledzie matias w oleju 6 szt
- seler naciowy 2 gałązki
- awokado
- ogórek zielony
- rukola
- koperek świeży
- kapary łyżka
- pomidory suszone 4 szt
- cytryna
- pieprz
- jogurt naturalny 150 ml
- Jogo-majo 1 łyżka
Awokado obrać i pokroić w małe plastry, ogórek świeży
obrać, pokroić w ćwiartki. Seler naciowy obrać i pokroić w łódki, sałatę umyć,
śledzie pokroić w paski Na talerz położyć rukolę.
Do miski dać śledzie, awokado, suszone pomidory, ogórki, seler naciowy, skropić cytryną i wymieszać, wyłożyć na rukolę. Posypać kaparami.
Jogurt wymieszać z Jogo-majo, łyżeczką soku z cytryny, posiekanym koperkiem i odrobiną pieprzu. Sosem polać
sałatkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.
oraz Krokiety dziadowskie
- czubata szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- szklanka ugotowanych ziemniaków
- szklanka zasmażonej kiszonej kapusty
- 10 pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia - smalec i olej pól na pół
Na
niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i
pieczarki. Kaszę, ziemniaki, kapustę, cebulę z pieczarkami przepuszczamy przez
maszynkę do mielenia. Do masy dodajemy jajko, przyprawy, natkę, doprawiamy wg
smaku tak by krokiety były pikantne. Z masy formujemy ok 10 krokietów. Jeżeli
masa jest zbyt rzadka wystarczy dosypać do niej bułki tartej. Każdego krokieta
panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na mocno rozgrzanym
tłuszczu do zrumienienia.
Na zakończenie świątecznego biesiadowanie mieliśmy okazję spróbować gęsiny w wykonaniu szefa kuchni Nestle.
A tak żegnała mnie świątecznie przystrojona Warszawa.
piękna relacja fotograficzna !
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie :) :)
OdpowiedzUsuńwszystko wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam