Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
Dawno nie piekłam domowego chleba, bo ostatnie nieudane wypieki mnie trochę zniechęciły i dałam sobie spokój. Ale kiedy trafiłam na ten przepis postanowiłam wziąć byka za rogi i podjąć kolejną próbę, bo chleb wydawał się łatwy, nieskomplikowany i mocno apetyczny. Cóż wynik jest poniżej możecie ocenić sami czy jest udany czy nie, ja powiem tylko tyle że córka która jest wybredna co do chleba (uwielbia tylko jeden z pewnej piekarni) powiedziała że żadnego innego w domu mam już nie piec bo ten wystarczy.
Jedyna zmiana to taka, że obawiałam się reakcji na chleb z figami, więc figi zastąpiłam prażoną cebulką.
Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
- 650 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego grubomielonego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 425ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 5 łyżek prażonej cebulki
W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek, stopniowo dolać wody tyle aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypanej mąką stolnicy i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w lekko naoliwionej dużej misce. Posmarować olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość dwukrotnie. Rozgrzać piekarnik do 200st elektryczny (180st na gaz) Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie, dosypując cebulkę lekko ugniatać ciasto, nie za długo żeby go nie odgazować za mocno. Ciastu nadać owalny kształt, położyć na lekko posypanej mąką blasze lub formie. Za pomocą nożyczek naciąć na górze chleb, posypać mąką. Zostawić chleb w cieple na około 10-15 minut, żeby trochę podrósł. Piec ok. 50 min do ładnego zbrązowienia i gdy spód wyda głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Dla osób zmechanizowanych wystarczy do maszyny wsypać wszystkie składniki wg kolejności podanych składników, następnie uruchomić program na wyrastanie ciasta (u mnie trwa 1,30h), a potem przełożyć na blat lub stolnicę, dodać cebulkę i postępować wg w/w wskazówek.
Matko jaki piękny!!
OdpowiedzUsuńI na pewno smaczny :-)
pozdrawiam
Kornelia
Prażona cebulka! Pycha. Wspaniały chleb:)
OdpowiedzUsuńale piekny bochen:)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje. Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękny chleb:)Już dawno nie piekłam chleba na samych drożdżach,z całą pewnością wypróbuję ten przepis.Z pieprzem musi mieć ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny i polecam bo jest bardzo prosty.
OdpowiedzUsuńNic nie może się równać z chlebem domowej roboty! :)
OdpowiedzUsuńabsolutnie nie wybaczę sobie jeśli nie upieke tego chleba !!:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny! poproszę o kromeczkę
OdpowiedzUsuńdzieki i polecam, może wypróbujecie jednak z figami?
OdpowiedzUsuńJest przepiękny. Nie udało mi się jeszcze upiec tak idealnego chleba. Zazdroszczę więc strasznie.
OdpowiedzUsuńChlebek cudowny, wygląda wspaniale, musi być pyszny,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ale wspaniały! Wygląda idealnie! I takiego smaku na pewno bym sobie nie odmówiła :)
OdpowiedzUsuńDzięki, myślę ze ten chleb pozostanie u nas na stałe. dzisiaj rodzinka poprosiła o kolejny ale tym razem z czosnkiem pieczonym.
OdpowiedzUsuńJa jak robię domowy chleb to tylko z maszyny, inaczej mi się nie chce :) Muszę ją odkurzyć. A ile prażonej cebulki?
OdpowiedzUsuńjadalnepijalne dzięki za zwrócenie uwagi o braku cebulki, przepis już poprawiłam.
OdpowiedzUsuńilość cebulki tak naprawde zależy od was czy ją lubicie mniej czy bardziej. może ktoś się odważy zrobić jednak z figami?