Drożdżowe hot-dogi z niespodzianką
Do tego dania wykorzystałam ciasto z przepisu na drożdżowe ślimaki. Myślę że jest to fajna alternatywa na ciepłą kolacje, czy przekąski dla dzieci. Bułki można nafaszerować czym tylko się chce, bo dodatki można zmieniać w zależności od upodobań i zawartości lodówki. Super sprawdzają się na następny dzień jako śniadanie do szkoły dla dzieci. I zawsze wychodzą , a dzieciaki was za to naprawdę pokochają od sąsiadów również :)
Drożdżowe hot-dogi
ciasto:
- 500g mąki (i dodatkowo trochę mąki do wyrabiania)
- 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 szklanki letniego mleka
- 65 g masła rozpuszczonego
- 20 g drożdży
- 9 parówek
- kilka pieczarek
- papryka konserwowa
- kilka ogórków konserwowych
- trochę zielonych oliwek
- sos pomidorowy z ziołami lub keczup
- musztarda
- ser żółty starty
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę.
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W mikserze roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej, rozpuszczone chłodne masło. Cały czas miksując powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ja skracam sobie ten czas i wrzucam wszystko do maszyny do chleba, ustawiam program na wyrabianie ciasta, załączam a po 1,5h mam pięknie wyrośnięte, gotowe ciasto.
Wyrobioną porcję ciasta przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na równy, prostokątny placek, posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem jak kto woli), ułożyć w równych odstępach parówki (mi na szerokość zmieściły się 2), obłożyć kawałkami ogórków, papryki, pokrojonymi oliwkami, startymi pieczarkami, grubo startym żółtym serem, oregano i znowu sosem lub keczupem oraz musztardą. Zwinąć delikatnie w rulon, odciąć resztę, przekroić ciasto pomiędzy nimi, żeby oddzielić dwa hot-dogi, zrolować zaklejając wszelkie szpary i dziurki w ładny rulon w kształcie parówki. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać ziołami.
Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C do czasu aż urosną i zarumienią się (ok. 15 min). Mi z tej porcji wyszło 9 sporych bułek.
świetnie wyglądają...;) mialam zapisane z chorwackiej strony ale biore Twoj przepis i na pewno z niego skorzystam....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki Iza. widze ze nie udzielasz sie już na Galerii tak jak kiedyś. szkoda bo nie potrafię na twoją stronę dodawać komentarzy mimo że śledze blog na bieżąco. pozdrawiam
UsuńAle super to wygląda! Smakowicie się zarumieniły z wierzchu :D Tak sobie myślę - chyba można by zrezygnować z parówki i zrobić po prostu nadzienie z szynki, sera itp? :>
OdpowiedzUsuńjak najbardziej do środka można wpakować wszystko, zrobić z tym co się lubi.
Usuńmusze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda. Trafia na listę do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńdzięki i polecam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. :) Nie przepadam za zwykłymi parówkami, ale chętnie użyłabym tu sojowych. Dla rodziny raczej wrzuciłabym te mięsne, bo tylko ja jestem świrnięta na punkcie soi ^^
OdpowiedzUsuńPodeślę Ci chłopaków na degustację. OK?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, pewnie kiedyś wypróbuje, bo moja dwójka za fast foody odda wszystko :)
OdpowiedzUsuńtaki domowy fast food? jestem zdecydowanie za!
OdpowiedzUsuńPolecam dziewczyny polecam... nie mam jak domowy fast food.
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają te hot-dogi, bardzo podoba mi się ten przepis,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Pamiętam, że kiedyś zrobiłam podobne danie i objedliśmy się jak dwa bąki! :)
OdpowiedzUsuńAle na pomysł z ogórkami bym nie wpadła, super!