Pomarańczowe czekoladowe ciasto
Kolejny raz sięgnęłam po przepis ze sprawdzonej strony BBC Good Food. Tym razem jest to angielskie ciasto pachnące pomarańczami, wilgotne i bardzo proste. Dawno nie robiłam nic czekoladowego, do tego jest sezon na wszelakie cytrusy, więc to ciasto jest idealnym połączeniem na takie mroźne wieczory.
Pomarańczowe czekoladowe ciasto
- 1 duża pomarańcza lub 2 małe
- 100g czekolady
- 3 jajka
- 280g cukru pudru
- 240ml oleju słonecznikowego
- 25g kakao
- 250g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z pomarańczy do dekoracji
Pomarańczę wyszorować i nakłuć
szpikulcem w wielu miejscach. Gotować we wrzącej wodzie przez 40 minut, aż
będzie miękka. Całą pomarańczę razem ze skórką zmielić w malakserze na puree.
Usunąć pestki i ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 180C. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do
pieczenia (u mnie 23cm).
Czekoladę roztopić w misce nad garnkiem
z gotującą się wodą. Wymieszać razem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do
miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć jednolitą masę. Dodać olej i stopniowo
pomarańczowe puree, a następnie wmieszać roztopioną czekoladę. Na koniec wsypać mąkę z kakao i proszkiem. Dobrze wymieszać i
wlać do formy. Piec przez 55 minut lub do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i ostudzić na
kratce. Ozdobić skórką i kawałkami pomarańczy.
Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuńa ja się wciąż próbuję przekonać do połączenia czekolady z pomarańćzą...
OdpowiedzUsuńpyszne te cytrusy z czekoladą!
OdpowiedzUsuńdla mnie jak czekoladowe to już pyszne! a z cytrusami to bajeczka
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, robilam je juz dwa czy trzy razy i sama nie wiem, jak to mozliwe, ze jeszcze nie wyladowalo na blogu :) Polaczenie czekolady i pomaranczy to wspaniala rzecz!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńdziękuje za pozytywny odbiór !
OdpowiedzUsuńpozytywny odbiór? super pozytywny!ja bym juz palcami wybierała z monitora czekoladę i porwała kawałek tego ciacha!
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że mój facet by zwariował na jego punkcie :) uwielbiam ciasta na oleju - są lżejsze i znacznie zdrowsze niż te na maśle!
OdpowiedzUsuńCudowne Berniko. To moje ukochane smaki, albo jedne z ukochanych.
OdpowiedzUsuńPachnie w całym necie....a tak poważnie...wygląda smakowicie,ciasto czekoladowe...mniam i pomarańcze ...rewelacja:-0
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda...;))
OdpowiedzUsuń