Pomarańczowe czekoladowe ciasto

Kolejny raz sięgnęłam po przepis ze sprawdzonej strony BBC Good Food. Tym razem jest to angielskie ciasto pachnące pomarańczami, wilgotne i bardzo proste. Dawno nie robiłam nic czekoladowego, do tego jest sezon na wszelakie cytrusy, więc to ciasto jest idealnym połączeniem na takie mroźne wieczory.  



Pomarańczowe czekoladowe ciasto
  • 1 duża pomarańcza lub 2 małe
  • 100g czekolady
  • 3 jajka
  • 280g cukru pudru
  • 240ml oleju słonecznikowego
  • 25g kakao
  • 250g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy do dekoracji

Pomarańczę wyszorować i nakłuć szpikulcem w wielu miejscach. Gotować we wrzącej wodzie przez 40 minut, aż będzie miękka. Całą pomarańczę razem ze skórką zmielić w malakserze na puree. Usunąć pestki i ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 180C. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 23cm).
Czekoladę roztopić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszać razem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć jednolitą masę. Dodać olej i stopniowo pomarańczowe puree, a następnie wmieszać roztopioną czekoladę. Na koniec wsypać mąkę z kakao i proszkiem. Dobrze wymieszać i wlać do formy. Piec przez 55 minut lub do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i ostudzić na kratce. Ozdobić skórką i kawałkami pomarańczy.

 

13 komentarzy:

  1. Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja się wciąż próbuję przekonać do połączenia czekolady z pomarańćzą...

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne te cytrusy z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mnie jak czekoladowe to już pyszne! a z cytrusami to bajeczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto, robilam je juz dwa czy trzy razy i sama nie wiem, jak to mozliwe, ze jeszcze nie wyladowalo na blogu :) Polaczenie czekolady i pomaranczy to wspaniala rzecz!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuje za pozytywny odbiór !

    OdpowiedzUsuń
  7. pozytywny odbiór? super pozytywny!ja bym juz palcami wybierała z monitora czekoladę i porwała kawałek tego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  8. coś czuję, że mój facet by zwariował na jego punkcie :) uwielbiam ciasta na oleju - są lżejsze i znacznie zdrowsze niż te na maśle!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne Berniko. To moje ukochane smaki, albo jedne z ukochanych.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pachnie w całym necie....a tak poważnie...wygląda smakowicie,ciasto czekoladowe...mniam i pomarańcze ...rewelacja:-0

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger