Sałatka w barwach lata słodko-pikantna
Jeśli ktoś lubi takie połączenie jak ja to, ta sałatka powinna przypaść mu do gustu. Bo w sałatce mieszają się smak słodki, kwaśny i pikantny, czyli wszystko to co lubię, a do tego delikatna i soczysta pierś i kruche orzechy. Jak dla mnie jest super pomysł na szybki i zdrowy obiad.
Przepis dodaję w ramach akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii Sałatkowe inspiracje.
Przepis dodaję w ramach akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii Sałatkowe inspiracje.
- pierś z kurczaka
- mango
- ogórek zielony
- czerwona papryka
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- zielona część dymki
- 2 łyżki oleju arachidowego
- łyżka oleju sezamowego
- papryczka chilli
- sok z 1/2 limonki
- kilka gałązek kolendry lub natki
- 2 łyżki sosu chilli
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta cukru do smaku (opcjonalnie)
Pierś z kurczaka ponacinać. Połączyć olej arachidowy i olej sezamowy i wysmarować nimi pierś z kurczaka. Rozgrzać patelnie grillową i usmażyć pierś. Pokroić na plastry.
Kolendrę drobno posiekać (ja siekam bardzo drobno), łączę z pozostałymi składnikami i zmiksować razem na sos.
Mango obrać i pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać na cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Paprykę pokroić w paski, dymkę posiekać. Składniki włożyć do miseczki, dorzucić orzechy i polać sosem, wymieszać. Wyłożyć na talerz, na górę położyć plastry piersi, polać delikatnie sosem i posypać posiekaną dymką lub kolendrą. Smacznego.
Bardzo lubię takie sałatki. Świetnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńKażdy powiew lata jest teraz wyjątkowo pożądany, a w takim wspaniałym, lekkim i kolorowym wydaniu...;)
OdpowiedzUsuńApetyczna i kolorowa tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
OdpowiedzUsuńPyszności. A jak ogórek cieniutko pokrojony.
OdpowiedzUsuń