Sałatka w barwach lata słodko-pikantna

Jeśli ktoś lubi takie połączenie jak ja to, ta sałatka powinna przypaść mu do gustu. Bo w sałatce mieszają się smak słodki, kwaśny i pikantny, czyli wszystko to co lubię, a do tego delikatna i soczysta pierś i kruche orzechy. Jak dla mnie jest super pomysł na szybki i zdrowy obiad.  
Przepis dodaję w ramach akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii Sałatkowe inspiracje.



Sałatka w barwach lata
  • pierś z kurczaka
  • mango
  • ogórek zielony 
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • zielona część dymki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • łyżka oleju sezamowego
sos:
  • papryczka chilli
  • sok z 1/2 limonki
  • kilka gałązek kolendry lub natki
  • 2 łyżki sosu chilli
  • łyżeczka startego imbiru
  • szczypta cukru do smaku (opcjonalnie)
Pierś z kurczaka ponacinać. Połączyć olej arachidowy i olej sezamowy i wysmarować nimi pierś z kurczaka. Rozgrzać patelnie grillową i usmażyć pierś. Pokroić na plastry.
Kolendrę drobno posiekać (ja siekam bardzo drobno), łączę z pozostałymi składnikami i zmiksować razem na sos.
Mango obrać i pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać na cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Paprykę pokroić w paski, dymkę posiekać. Składniki włożyć do miseczki, dorzucić orzechy i polać sosem, wymieszać. Wyłożyć na talerz, na górę położyć plastry piersi, polać delikatnie sosem i posypać posiekaną dymką lub kolendrą. Smacznego.




5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie sałatki. Świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy powiew lata jest teraz wyjątkowo pożądany, a w takim wspaniałym, lekkim i kolorowym wydaniu...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna i kolorowa tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. A jak ogórek cieniutko pokrojony.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger