Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście francuskim

Składniki do tego obiadu najczęściej mam w domu, mięso mielone zazwyczaj jest w lodówce, kapusta stoi w beczce w piwnicy a reszta to stały element mojej lodówki. Dlatego kiedyś gdy nie miałam pomysłu na obiad tak właśnie powstała ta zapiekanka, czyli po prostu coś z niczego. Jest bardzo smaczna i syta, robiłam ją już w kilku kombinacjach zmieniając smak sosu czy dodatki, w zależności od tego co akurat było w lodówce (papryka, kapary, koncentrat pomidorowy do sosu) i myślę że będzie wracać co jakiś czas na nasz stół. 
Przepis dodaję w ramach akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii -  Vivat ser! 



Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście francuskim

  • ciasto francuskie
  • 500g mielonego mięsa wp-woł
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g kapusty kiszonej
  • 100g pieczarek
  • 50g oliwek zielonych nadziewanych papryką
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki świeża
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 jajka
  • łyżka musztardy francuskiej
  • szklanka śmietany18%
  • 1,5 szklanki sera startego gouda
  • oliwa do smażenia
Kapustę jeśli mocno kwaśna przelać wodą i odcedzić. Pieczarki, cebule i czosnek pokroić w kostkę. Oliwki  w plasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić jedną cebule, zeszklić, dodać pieczarki, przesmażyć to razem i po chwili dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem, dusić ok 10 minut.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebule, zeszklić, dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą, pieprzem i przesmażyć razem aż mięso nie będzie surowe.
Gdy kapusta jest gotowa dodajemy ją do mięsa, mieszamy razem, dodajemy oliwki, tymianek, posiekaną natkę, doprawiamy do smaku i smażymy razem ok 5 minut.
W garnuszku połączyć dokładnie śmietanę, jajka, musztardę i połowę sera.
Tortownice (23cm) należy zwilżyć zimną wodą i wyłożyć ciastem francuskim tak by brzeg był troszkę wyższy niż przewidziane nadzienie. Wyłożyć do środka farsz kapuściano-mięsny, zalać całość sosem śmietanowym, brzegi ciasta zagiąć do środka na farsz. Na wierzch położyć kilka oliwek i posypać resztą sera oraz natki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 45 minut.   



6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie zapiekanki :)
    na pewno wypróbuję tez przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tarty i a'la tarty! :) Trafiłaś w moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem po kolacji, a znów robię się głodna! PYCHA! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki ja na myśl o tej zapiekance tez się robię głodna..

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie apetycznie! Dodaję zakładkę i na pewno kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger