Domowy letni mix
Nie wiem czy to dzisiejsza pogodą sprawiła czy buszowanie w na stoisku z przetworami ale zatęskniłam za letnimi przysmakami. Dlatego dzisiaj wyciąga m z mojego archiwum przepis na letnią, śródziemnomorską przekąskę. Może wiosna dzięki temu szybciej nadejdzie :)
Domowy letni mix
- pomidory suszone w oleju
- oliwki czarne bez pestek
- kapary z zalewy
- bazylia suszona
- oregano suszone
- oregano i bazylia kilka listków świeżych
- czosnek pokrojony w plasterki
- oliwa z oliwek (u mnie aromatyzowana bazylią)
Proporcje należy dobrać pod siebie. Ja zazwyczaj robię 2 słoiczki i nigdy nie trzymam się dokładnie czego ile daje. To zależy od tego na co mam smak.
Pomidory wyjąć z zalewy (nie ważne czy kupne czy robione w domu). W słoiczku układamy na
zmianę pomidory, oliwki, kapary, pomiędzy nie wkładać czosnek Wymieszać oliwę z pomidorów z oliwą z oliwek i ziołami, zalać mieszankę warzyw, zakręcić i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce aż się przejdą smakiem nawzajem. Można dodać pokrojoną papryczkę chilli dla zaostrzenia smaku.
Wspaniałe!:) Smaki Włoch mmm:)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam:) ....a ja nawet wszystkie składniki w domu mam:) może się skuszę:)
OdpowiedzUsuńoj w ta pogode to sie taka przekaska przyda:)
OdpowiedzUsuńChciałabym, by można było przywoływać wiosnę czy lato jedzeniem :-)
OdpowiedzUsuńNo to czarujmy tę wiosnę.
OdpowiedzUsuńNiesamowite wyczucie, ostatnio właśnie robiłam fasolkę po bretońsku z dodatkiem właśnie suszonych pomidorów w oliwie i strasznie żałowałam, że nie mam takich robionych własnoręcznie. Kupne to jak zawsze nie to samo. Przepis zdecydowanie do wykorzystania na ten rok, jak tylko zacznie się sezon na pomidory :]
OdpowiedzUsuńFajny pomysł , a wiosnę przywołujemy jak się da aby tylko przyszła....:-)
OdpowiedzUsuń