Tłustoczwartkowe złociste supełki
A ja na przekór na dzisiejszy tłusty czwartek zamiast pączków usmażyłam drożdżowe supełki. W końcu pączki będą w pracy, szkole i w każdym miejscu do którego się wejdzie. Ciasto na supełki podobne do tradycyjnych pączków, może ciut delikatniejsze, i łatwiejsze jak dla mnie w przygotowaniu. Przepis dawno w mojej skarbnicy z jakiegoś czasopisma kobiecego.
Tłustoczwartkowe złociste supełki
- 250ml mleka
- 30g drożdży
- 1/2 szkl cukru pudru
- 60g masła
- 2 żółtka
- 500g mąki krupczatki
- 3 łyżki rumu
- sól
- olej lub smalec do smażenia
Gotowe ciasto wyłożyć
na stolnice i rwąc po kawałku podzielić na 30-35 części. Każdą część rozwałkować
lub zrolować w cienki, długi paseczek następnie zwinąć go albo w supeł,
kokardkę lub w precelek. Zostawić na 15 min do wyrośnięcia.
W głębokiej patelni
rozgrzać tłuszcz i smażyć supełki lub precelki z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu
odsączyć. Gotowe posypać grubo cukrem pudrem lub polać miodem i posypać
cynamonem.
Naprawdę podoba mi się taka alternatywa dla pączków. Gdybym została dziś w domu to na pewno bym je usmażyła :) ale niestety, uczelnia wzywa :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
cudowne !
OdpowiedzUsuńmniam! ach, piękne supełki.
OdpowiedzUsuńmuszą się w ustach rozpływac ;]
no faktycznie córka i mąż zapakowali ze soba po całym woreczku.
UsuńTakich jeszcze nigdy nie jadłam. Świetnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńfantastyczne, zapisze sobie przepis bo pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo i zadziornie :D Tak na przekór troszkę, ale to strasznie fajne, bo dzięki Tobie wzbogacam moją księgę przepisów o nową koncepcję tłusto czwartkową :D
OdpowiedzUsuńkoncepcji nigdy dość;)
Usuńsuper! a ile maja kalorii?
OdpowiedzUsuńdzieki, ile kalorii napewno dużo.. jak każde pączki..
UsuńAle fajne, jak zawsze u Ciebie oryginalnie;)
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
UsuńBerniko ciekawa propozycja. Chociaż jak znam moje dzieciaki to byłoby pytanie o nadzienie :)
OdpowiedzUsuń