Zawijane drożdżówki z serem
Nie ma jak domowe pyszne drożdżówki z serem idealne na rozpoczęcie dnia, uszczęśliwienie dzieci i ich kolegów, koleżanek w szkole. No cóż jak piec to hurtowo. Przepis i szczegółowy sposób wykonania znalazłam na blogu Z piekarnika.
Zawijane drożdżówki z serem
- 3 szklanki mąki
- 5 dag świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- jajko
- 1/4 kostki masła roztopionego
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 16 g cukru waniliowego
- cukier (wg uznania)
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy zaczyn. Rozcieramy drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy aż porządnie wyrosną.
Żółtka i jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, mieszamy, dolewamy wyrośnięte drożdże, resztę mleka (ciasto powinno być pulchne, napowietrzone ale nie rzadkie). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ręką, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. Cukier dodajemy wg własnego smaku. Jeśli mamy twaróg to należy go zmielić 2 razy.
Stolnice wysypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy w kulę, dzielimy na 2 części, potem każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Na środku nakładamy pasek nadzienia serowego. Zawijamy puste boki do środka ciasta. Brzegi zlepiamy. Kroimy na kawałki szerokości ok. 7-8 cm. i każdy zwijamy skręcając w "kokardkę" (instrukcja dokładna TUTAJ). Bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. i pieczemy ok 20-30 minut do zrumienienia.
Śliczne wyszły. Tak zawijanych jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżówki:) takie z serem to moje ukochane:)
OdpowiedzUsuńszukałam fajnego przepisu na drożdzówki, ten wykorzystam napewno.
OdpowiedzUsuń