Babka cake z czekoladą i migdałami
Całkiem przypadkiem trafiłam w necie na amerykańskie ciasto o nazwie "Babka Cake". Brzmi znajomo? Przynajmniej pierwsza część. Poszukałam dalej i znalazłam filmik na stronie Marthy Stewart jak zrobić to ciasto. Ogólnie proporcje na ciasto pożyczyłam, ale zmieniłam wykonanie i tak powstała moja wersja Babki cake. Ciasto jest idealne, nadzienie można zmieniać do woli, tworząc za każdym razem inne ciasto, w innym smaku.
ciasto:
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych
- 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- jajko
- żółtko
- 3 szklanki mąki
- 10 łyżek miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko
- łyżka śmietany
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g płatków migdałów
- 4 łyżki miękkiego masła
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i ciepłym mlekiem w
misce. Odstawić na ok. 5 minut aż się spieni. Wymieszać mikserem pozostałe
1/4 szklanki cukru pudru z jajkiem i żółtkiem. Dodać drożdże z mlekiem ,
zmniejszyć obroty miksera. Wsypać szklankę mąki, sól, ekstrakt ,
miksować dalej. Przełożyć końcówkę
w mikserze na hak. Dodać masło i resztę mąki.Ubijać aż ciasto będzie
gładkie, miękkie około 10 minut. Wyłożyć ciasto na
stolnice posypaną mąką i zagnieść kilka razy, aż będzie gładkie.
Miskę wysmarować masłem. Włożyć ciasto do miski i przykryć
folią. Zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość od 1 do 1,5 godziny.
W między czasie 100g czekolady posiekać nożem, wymieszać z cukrem i masłem. Pozostałe 50g czekolady rozpuścić w misce nad parą.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na
duży prostokąt. Wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować nią brzegi ciasta na
ok 2cm (pomogą skleić brzegi). Rozpuszczoną czekoladą posmarować ciasto (oprócz
brzegów), posypać pokruszoną czekoladą z cukrem i masłem, na to wysypać
migdały. Ciasto ściśle zwinąć od dłuższego brzegu. Końcówki zawinąć do
środka.
Przeciąć ciasto wzdłuż na pół i zwinąć ściśle jak
warkocz. Przenieść ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem ze śmietaną. Odstawić na 30 min do podrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włożyć ciasto do piekarnika i
piec około 45 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Wyglada troche jak brioche. A ze za brioche przepadam, to i to ciasto na pewno by mi zasmakowalo.
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie. z wierzchu pięknie zarumieniona, a w przekroju... tyle czekolady :)
OdpowiedzUsuńprzełykam ślinkę i wyję z rozkoszy!
OdpowiedzUsuńśliczne zakręcona ta baba:)
OdpowiedzUsuńJaka ona prześliczna, aż ślinka cieknie na sam widok;)
OdpowiedzUsuńdziekuje ciasto jest bardzo fajne, lekkie i wdzięczne bo za każdym razem moze mieć inny smak .
OdpowiedzUsuńJak dla mnie poezja:) cudowny zawijaniec:)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto z apetycznie wkręconym nadzieniem;)
OdpowiedzUsuńsuper:) wpadlam tutaj w niedziele i taaaki przepis.....
OdpowiedzUsuńBernika ależ ona (ono?) musi być leciutkie. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńwpadaj częściej:)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje ze szklaneczką mleczka ;-p
OdpowiedzUsuńsuper wygląda :))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis;) muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńpolecam na zbliżające sie święta idealna.
OdpowiedzUsuń