Gulasz z kurczaka i chorizo
Chorizo to poza kabanosami ulubiona kiełbasa naszej córki. Uwielbia jej fantastyczny paprykowy czerwony kolor i smak jaki wydobywa się przy jej smażeniu. Dlatego postanowiłam sobie trochę jej pożyczyć i użyć do gulaszu. Wyszedł obłędnie smaczny. Wpis do akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii "W marcu jak w garncu, czyli dania jednogarnkowe".
Gulasz z kurczaka i chorizo
- 2 piersi z kurczaka
- 200g kiełbasy chorizo
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- marchewka
- 4 duże ziemniaki
- puszka pomidorów krojonych
- 1 litr bulionu drobiowego
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta ostrej papryki w proszku
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo i kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebule i czosnek dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę chorizo i smażymy aż kiełbasa puści swój paprykowy kolor. Podlewamy winem, gotujemy na małym ogniu aż alkohol odparuje, a płyn zmniejszy objętość. Dodajemy pomidory, kurczaka, marchewkę, ziemniaki i bulion. Na koniec dodajemy tymianek, jeśli mamy suszony to wystarczy rozetrzeć w dłoniach nad garnkiem i sypnąć do gulaszu. Dusimy wszytko ok 45minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Podajemy najlepiej z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.
Wow, ale pysznie, aż mi tutaj zapachniało;) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne. Właśnie na tego typu dania mam ostatnio ochotę :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie łączyłam kurczaka z chorizo, czas to zmienić, bo obydwa składniki bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńWygląda strasznieee apetycznie. Podoba mi się ten dodatek chorizo;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Dzięki dziewczyny.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie, a do tego wszystko w jednym garze, wiec mniej zmywania :)
OdpowiedzUsuńja niestety nie spotkałam się z chorizo, a mam na ta kiełbasę starszana ochotę:) .... na taki gulasz również:)
OdpowiedzUsuńu mnie ta kiełbasa tez jest rzadko spotykana najczęściej w postaci salami chorizo a te kiełbase to kupuję w sklepie Delima gdy jestem w mieście.
UsuńIle osób "wykarmię" z proporcji podanych w przepisie?
OdpowiedzUsuńzależy jakie duże będą miski czy talerze.. ja gotuje zazwyczaj dla 3-4 osób z dokładkami wiec z tej porcji wykarmisz 4-5.
Usuń