Lodowe ciasto stracciatella
Szukałam szybkiego deseru, którego nie musiałabym piec. Właściwie to chodziły za mną lody, najlepiej o smaku stracciatella. I tak trafiłam na stronę z włoskim przepisem na Stracciatella Tortoni Cake. Powiem tylko tyle - wyśmienite. Idealne na każdą okazję. Córka i maż zamówili sobie je jako lodowe torty na ich urodziny.
Lodowe ciasto stracciatella
spód:
Lodowe ciasto stracciatella
spód:
- 2/3 szklanki drobno zmielonych ciasteczek amaretti (około 20 szt)
- 1/4 szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki stopionego masła
- 3 duże białka, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
- fix do śmietany
- łyżka likieru Amaretto (niekoniecznie)
- 100g startej gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki płatków migdałowych przyprażonych
Formę najlepiej keksówkę (12x25) wyłożyć papierem do pieczenia tak by brzegi z krótszej strony wystawały na zewnątrz. Wymieszać razem ciasteczka, zmielonych migdały oraz masło, następnie wyłożyć masą dno keksówki. Włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder. Śmietanę ubić także na sztywno, dodać fix. Do białek dodać śmietanę, startą czekoladę i likier wymieszać wszystko delikatnie. Wyjąć keksówkę z zamrażalnika, na zmrożony spód wyłożyć masę. Wygładzić wierzch, posypać płatkami migdałów. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 3 godzin.
Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie za wystający papier, odkleić ciasto od papieru i przełożyć na talerz. Pokroić na trójkąty. Można podać z sosem np czekoladowym lub fudge.
Ale genialne ciacho!!! Zjadłabym takie w tej chwili!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na deser, już widzę je w ulubionych smakach :)
OdpowiedzUsuńprzecież to jest obłędne!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy można tu zrezygnować z białek?
Beata
Beato pewnie mozna zrezygnowac, tylko ze to juz nie będzie to samo. Białka nadają sztywności masie. Ale spróbuj, każdy eksperyment w kuchni jest dobry.
UsuńWygląda tak idealnie, że mogłabyś pakować w pudełka i sprzedawać jak najlepsze lody! ;)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuńgenialne .....
OdpowiedzUsuńja już przepis zapisałam i na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńciesze sie i czekam na twoją opinię.
Usuńale pychota!!!
OdpowiedzUsuńZaintrygowało mnie ten deser . Mam tylko pytanie czy można przygotować go odpowiednio wcześniej np. dwa dnia i gdzie go trzymać w zamrażarce czy lodówce ?
OdpowiedzUsuńNie lubię przygotowywać przed imprezą ciast na ostatnią chwilę .Proszę o podpowiedż
Grażka 1oo
Anonimowy, można wczesniej jak najbardziej, ciasto trzyma sie w zamrażalniku i wytrzymuje spokojnie kilka dni.
UsuńAle bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńZrobilam i pycha!:) do masy dodalam jeszcze kilka pokruszonych ciasteczek. Mniam!
OdpowiedzUsuńciesze się ze smakowało:)
Usuńrewelacyjny przepis, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń