Muffinki z niespodzianką Rafaello


Szybkie, słodkie muffinki, z miłą niespodzianką dla każdego łasucha kochającego małe kokosowe kuleczki Rafaello.
Przepis dołączam do akcji Muffinki dla Mai Ja już się rozliczyłam, przeznaczając swój 1% podatku dla chorej szkolnej koleżanki mojej córki, ale jeśli ktoś z Was jeszcze nie zdecydował co zrobić ze swoim 1% niech może wesprzeć leczenie Mai!
"AKCJA 1% PODATKU DLA MARYSI PINDRAL PÓŁTORAROCZNEJ DZIEWCZYNKI CHOREJ NA RDZENIOWY ZANIK MIĘŚNI (SMA I)
DANE KRS: 0000037904
Cel szczegółowy - 11740 Pindral Maria". 
 Link do jej strony na FB <klik>



Muffinki z niespodzianką Rafaello dla Mai

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • kulki Rafaello 
Masło i czekoladę roztopić, wymieszać, odstawić do przestudzenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać sól, cukier. Jajka wmieszać do masła i czekolady. Suche składniki dodać do mokrych składników, wymieszać. Foremkę wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć po łyżce ciasta, kulę Rafaello, przykryć porcją ciasta. Piec ok. 25 w temperaturze 180 stopni. Zaskoczą każdego...



9 komentarzy:

  1. Nie no pomysł niesamowity. Taki prosty, a jakoś nie widziałam jeszcze takiego przepisu nigdzie. Musiały smakować wybornie. Aż mi ślinka pociekła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny pomysł i to bardzo! Nie mogłabym się od nich oderwać!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pomysłowe:))

    OdpowiedzUsuń
  4. o jak pomysłowe i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bernadettko dziękuję pięknie za udział w Akcji - zwłaszcza, że tak bezinteresowny :* a Muffinki boskie - napewno kiedyś wypróbuję - może dziś ??? mam gdzieś zabłakane raffaello :D :* pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Może być zamiast śmietany mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ZR można ze nie powinno to mieć zbyt dużego wpływu na ciasto.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger