Łosoś w sosie barbecue
Łosoś to idealna ryba na szybki posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu, piecze się szybko, nie rozpada i do tego bardzo zdrowa. Tym razem łososia na obiad postanowiłam połączyć z czymś co bardzo lubimy, czyli sosem na bazie pomidorów z domieszką chilli - domowym barbecue. Wpis dodaję do akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii Kuchenne połowy, czyli rybne specjały.
Łosoś w sosie barbecue
- 3 dzwonki z łososia
- cukinia
- cytryna
- papryka czerwona
- papryka marynowana pepperoni
- oliwa z oliwek do smażenia
- kartonik sosu/przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- łyżeczka ostrego sosu chili (np sos Luizjana)
- cukier do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Dzwonki łososia skropić cytryną, odstawić na godzinę. Sos: na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać kartonik pomidorów, ocet winny, cukier do smaku, pieprz, sos chilli. Dusić całość ok. 10 minut.
Dzwonki posmarować gotowym sosem z obu stron. Patelnię grillową rozgrzać, posmarować oliwą, położyć łososia i usmażyć ok 5 minut z każdej strony. Na patelnię obok łososia położyć plastry cukinii i również je podpiec. Na talerz położyć po dzwonku łososia, plasterki cukinii i kawałki świeżej i marynowanej papryki.
Ale pysznie musiał smakować z tym sosem, tak soczyście! Pyszna rybka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, a losos jest jedna z moich ulubionych. Z takim sosem musi pysznie smakowac :)
OdpowiedzUsuńŚwietny musi być taki łosoś. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że na początku pomyślałam, że to bakłażan w plastry pokrojony xD Dopiero potem zobaczyłam tytuł ;) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńŁosoś, cukinia i sos barbecue! Pycha
OdpowiedzUsuń