Cytrynowa babka wg Waldorf Astoria
Moja pierwsza propozycja na wielkanocny stół, czyli babka cytrynowa wg przepisu na cytrynowy keks z amerykańskiego hotelu Waldorf Astoria, który zaczerpnęłam ze strony Galerii Potraw.
Cytrynowa babka wg Waldorf Astoria
- szklanka + 3 i 1/2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki + 1 łyżka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub 22%
- 3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- skórka otarta z 3 cytryn
- 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
- lukier cytrynowy z 1/2 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny
Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny. Ubić trzepaczką i dodać do miksera razem ze skorką cytynową. Dobrze wymieszać, Napełnić foremkę i piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto polać lukrem cytrynowym i posypać skórką cytrynową.
uwielbiam to ciasto!!!! jejku chyba jutro upieke do kawy :)))
OdpowiedzUsuńWspaniała jest ta Twoja babka! Musi być mocno cytrynowa i wilgotna! Pyszna!
OdpowiedzUsuńpiękna ;]
OdpowiedzUsuńwygląda tak lekko!
dziękuje dziewczyny.
OdpowiedzUsuńcytrynowa pychotka :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda, nabrałam na nią strasznej ochoty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta i babki cytrynowe, więc i ta babka jest w sam raz dla mnie. Wygląda wspaniale:-)
OdpowiedzUsuńUpieczona - pycha :D Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńAga bardzo się cieszę! prawda że jest niesamowita w smaku.
UsuńOj prawda! Musiałam schować, bo umiaru nie mają :P No mi też troszkę trudno było się powstrzymać ;)
UsuńJak z cytryną to ja biorę w ciemno.
OdpowiedzUsuńojej dziękuje za tyle miłych komentarzy.
OdpowiedzUsuńUrocze zdjęcia i cudowna babka :-)
OdpowiedzUsuńAle fajna babka :) Zapraszam rowniez do mnie, ale babki wielkanocnej jeszcze nie ma! :) http://boronappetit.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ! Cytrynowa baba jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńPiękna i na pewno smaczna baba ..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńJaką mąke użyć do tej babki??
OdpowiedzUsuńUżywam zwykłej mąki pszennej 550 lub tortowej.
Usuń