Domowe bagietki śniadaniowe
Czy może być coś pyszniejszego niż śniadanie z domowym pieczywem? Myślę, że nie. Do tej pory piekłam tylko chleby ale tym razem postanowiłam sięgnąć po przepis Oliwki na domowe bagietki. Do tego dobra szyneczka, karbowana sałata, pomidorek i kiełki... po prostu śniadanie mistrzów albo bardzo udany piknik.
- 4 szklanki mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
Zagotować mleko z masłem, dodać cukier, rozpuścić. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (odstawić na ok. 5-10 minut). Dodać drożdże i sól, a następnie wszystko razem wymieszać. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę po 1 szklance. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki lub szklankę mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, miękkie, ale nadal lepkie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość. Z gotowego ciasta uformować delikatnie bagietki, podsypując ciasto mąką, aby nie przywierało nam do rąk. Ułożyć je na natłuszczonej blaszce (najlepiej takie do bagietek z przegródkami), odstawić na 30 min, aby podrosły. Piec w 250 st. przez 10 min., a kolejne 10-15 min. w temp. 200 st. Warto na dno piekarnika na miskę wsypać kostki lodu, to sprawi, że bagietki będą chrupiące.
Przepyszne, niedawno też takie upiekłam, były super chrupiące!
OdpowiedzUsuńAle cudne! Wyglądają lepiej niż z profesjonalnej piekarni! Ja jeszcze się boję piec takie cuda, tymbardziej, że nie mam takiej blaszki z przegródkami... jeszcze;)
OdpowiedzUsuńMieliście wspaniałe i przepyszne śniadanie!
ja też nie mam takiej blaszki, piekłam na zwykłej dużej blasze z piekarnika, dlatego są takie lekko spłaszczone i szerokie, jedyne co to przegrodziłam je zagiętym papierem do pieczenia.
Usuńjak smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńidę do Ciebie na śniadanko!
OdpowiedzUsuńOj bagietki to ja uwielbiam:) często robię je na niedzielne śniadanie:) Twoje wygladają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki polecam takie domowe śniadanko.
OdpowiedzUsuńoo bagietki domowe, mniam! ja jadam rzadko, tylko chyba robione na grillu:) ale świeżutkie, robione w domu muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńpyszny pikniczek z taką bagietką!
OdpowiedzUsuńja raz robiłam i cos mi nie wyszlo, ale sie nie poddaję kiedys ponowię próbę ;)))
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ci wyszły :) A ja muszę koniecznie sobie sprawić taką foremkę.
OdpowiedzUsuńWow... wyglada jak prosto z piekarni.
OdpowiedzUsuńCudne! na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego od domowych bagietek :-)
OdpowiedzUsuń