Konkurs grillowy z Kotanyi
Moi drodzy, zbliża się długi weekend, idealna okazja żeby spędzić czas przy najlepszej rzeczy jaka mogła do nas przywędrować zza oceanu czyli przy grillu. Chyba każdy z nas uwielbia ten czas, odpoczynek przy wspólnym grillowaniu, gdzie unoszący się zapach mięsa, sałatek, piwa przyprawia o zawrót głowy.
W związku tym na długi weekend ja oraz firma Kotanyi zapraszamy Was na Konkurs Grillowy, w którym do do wygrania są 3 zestawy przypraw marki Kotanyi.
Temat konkursu to "Przepis na idealne mięso z grilla"
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
- od 28.04 do 04.05 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swój przepis na mięso z grilla. Jedna osoba może przysłać jeden przepis;
- i będzie mi milo jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik, ale nie jest to warunek konieczny
Spośród uczestników wybiorę 3 osoby, których przepisy uznam za najciekawsze, najsmaczniejsze. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg).
Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga w dniu 05 maja 2012. Nagrody zostaną wysłane bezpośrednio przez organizatora akcji. Zapraszam do odwiedzenia na FB profilu marki Kotanyi.
O to konkurs dla mnie, nawet dzisiaj zamieściłam przepis na przepyszne mięso z grilla i nieco inne niż oklepane karkówki, kotlety indycze czy kiełbasa.
OdpowiedzUsuńPrzepis przywieziony został z Grecji
Kebabczety:
Składniki dla 2-4 osób:
60 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej 2/3 baraniego lub wieprzowego i 1/3 wołowego),
1 jajko,
1 łyżka oregano,
3 ząbki czosnku,
Sól, pieprz
Przygotowanie
Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek (wyciśnięty) wbijamy jajko, dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki "się przegryzły". Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około 8 cm. i mniej więcej 2,5 cm grubości. Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie popieką.
Do tego najlepiej podać tztaziki, idealne połączenie :) zapewniam, że takie mięso z grilla jest wysmienite ;)
Pozdrawiam, Brenia
kuchnia_breni@gazeta.pl
A moja propozycja to filet z indyka z sałatą serem gorgonzola i chutney-em z czerwonej porzeczki.
OdpowiedzUsuń-filet z indyka
-jogurt naturalny
-czosnek
-owoce jałowca
-papryka w proszku
-sól
-pieprz
-rozmaryn
-rozgniecione ziele angielskie
-oliwa lub olej
-ser gorgonzola
-mix sałat
-vinegret czosnkowy (własny)
-chutney z czerwonej porzeczki
Filet z indyka porcjujemy na mniejsze kawałki i wkładamy na noc do marynaty
z jogurtu naturalnego, oliwy i przypraw. N a drugi dzień wyjmujemy z marynaty i grillujemy z obu stro do zrumienienia. Podajemy na mix-ie sałat polanych vinegretm czosnkowym, na wierzchu kładziemy plaster sera gorgonzola i polewamy 1 łyżką chutney-ja z czerwonej porzeczki. Pozdrawiam
smaczniutkie.pl@gmail.com
a oto moja propozycja na grillowanie :)
OdpowiedzUsuńszaszłyk z dwóch rodzajów mięsa
bierzemy kawałeczek piersi z kurczaka i kawałeczek wołowiny
mięska kroimy w paseczki i wołowinę marynujemy w sosie rybnym natomiast piersi z kurczak solimy pieprzymy dodajemy papryki sypiej i smaryjemy olejem i odstawiamy aby się zamarynowało
po około godzinie wyjmujemy wołowinę i pieprzymy ją soli juz nie trzeba dodawać i teraz tak zamarynowane paseczki mięs owinajemy na patyczki szaszłykowe na przemian tak aby ładnie owineły nam się dwa kolory mięsa na patyku i grilujemy wspaniale smakują z różnymi dipami i sosami polecam serdecznie
anita1971@wp.pl
Moja propozycja to pyszne burgery w boczku z domowym sosem barbecue (najlepiej podać je z domowymi bułkami do hamburgerów!)
OdpowiedzUsuńSkładniki na 10 burgerów:
1kg mielonego mięsa wołowego
3 ząbki czosnku
4 łyżki pikantnego ketchupu
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta chilli
10 dużych, cienkich plastrów wędzonego boczku
ulubiony ser
Dodatkowo:
pieczywo - polecam domowe bułeczki hamburgerowe
sałata
cebula
Przygotowanie burgerów:
Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup i przyprawy. Uformować płaskie burgery. Każdy burger owinąć w plaster boczku. Odstawić do przegryzienia się - burgery przed pieczeniem powinny być w temperaturze pokojowej. Grillować na patelni/grillu przez 4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec grillowania na każdym burgerze umieścić kawałek sera. Bułkę przekroić na pół, włożyć w nią plaster sałaty, burgera i grillowaną cebulę. Podawać z sosem BBQ.
Sos BBQ:
1 puszka pomidorów 400g
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru
2 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu chilli/1 łyżka pokrojonej papryczki chilli
Składniki sosu wymieszać w rondelku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje, często mieszając. Po ostudzeniu, sos włożyć na 2-3h do lodówki, żeby się przegryzł.
Zdjęcia:
http://i1219.photobucket.com/albums/dd421/Marta_Gruszczynska/DSC_1761.jpg
http://i1219.photobucket.com/albums/dd421/Marta_Gruszczynska/DSC_1773.jpg
Adres e-mail: cucinadellafelicita@gmail.com
Ja proponuję coś nieziemsko pysznego. Coś co nie pozostawi obojętnym żadnego wielbiciela mięcha z grilla ;)
OdpowiedzUsuńFilet z kurczaka w pysznej, aromatycznej marynacie z niezwykłym sosem na bazie masła orzechowego. Możemy go podawać z ryżem i surówką.
½ kg filetów z kurczaka
Ząbek czosnku
Szczypta imbiru
Cytryna (skórka do marynaty, sok do sosu)
2 łyżki cukru (jedna łyżka do marynaty, jedna do sosu)
3 łyżki sosu sojowego ciemnego (2 do marynaty, jedna do sosu)
3 masła (2 do marynaty, jedna do sosu)- można użyć też oleju
Cebula
Łyżeczka zmielonych nasion kolendry
4 łyżki masła orzechowego
300ml mleka
Pieprz
1.Filet z kurczaka pokroić w dosyć cienki, długie paski.
2.Marynata: wymieszać poszatkowany czosnek, imbir, skórkę z 1/2 cytryny, cukier, sos sojowy, dwie łyżki masła. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na 30 minut, by nabrało smaku.
3.Sos: cebulę drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju aż zbrązowieje delikatnie. Zdjąć z ognia, dodać kolendrę. Gdy przestygnie, dodać pieprz, sos sojowy, cukier, sok z połowy cytryny, masło orzechowe, wymieszać. Dolać mleko i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.
4.Filety nadziać na patyczki do szaszłyków, nakłuć w kilku miejscach, upiec na grillu.
5.Podawać z sosem.
dzismamochotena@onet.eu
U mnie na grillu króluje karkówka, kiełbasa, owoce, warzywa i pieczywo czosnkowe;)
OdpowiedzUsuńPodam przepis na karkówkę, którą marynuję minimum 2-3 dni.
1 kg karkówki
4 łyżki miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżka suszonych pomidorów
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki pieprzu cayenne
3 cebule pokrojone w krążki
mięso dzielimy na plastry, które delikatnie rozbijamy
wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i smarujemy każdy kawałek karkówki z obu stron
układamy ciasno w naczyniu, przekladamy krążkami cebuli i tak na zmianę do samego końca
grillujemy z obu stron, mięsko ejst kruchutkie, slodko, ostre, podaję do tego najczęściej pieczywo czosnkowe i salatkę z pomidorów, ogórka małosolnego, cebuli, śmietany doprawione solą i pieprzem
mojetworyprzetwory@op.pl
Dla mnie najlepszy na grill jest karczek.
OdpowiedzUsuńPrzepis: 2,5 kg schabu karkowego
•marynata: 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy z oliwek, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, przyprawa do mięsa grillowanego, 3 łyżki sosu sojowego
W naczyniu mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, 3 łyżki sosu sojowego, całe opakowanie przyprawy na grill. Mięso kroimy na kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Wkładamy do naczynia, obtaczamy w powstałym sosie, aby zioła przylgnęły do mięsa. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum godzinę. Kładziemy na ruszt rozgrzanego grilla. Pieczemy kilkanaście minut z każdej strony, polewając podczas pieczenia mięso marynatą. Paluszki lizać.
Kasia W. - dane wysłałam na Pani maila.
Bardzo lubimy grillować, maż przepada za karczusiem a ja wole skrzydełka. To mój ulubiony przepis.
OdpowiedzUsuńSkrzydełka i udka miodowo - pomarańczowe
•4 udka i 4 skrzydełka
•ząbek czosnku
•papryczka chili
•3 łyżki miodu
•3 łyżki sosu sojowego
•3 łyżki soku pomarańczowego
•łyżeczka kardamonu
•szczypta gałki muszkatałowej
•łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
•sól, pieprz
Robimy marynatę. Czosnek nalezy obrać i posiekać. Chili oczyścić z pestek i też posiekać. Kardamon utłuc.
Miód, sos sojowy, sok pomarańczowy, chili i kardamon wymieszać ze szczyptą gałki muszkatałowej, soli i pieprzu.
Udka umyć, osuszyć, posmarować marynatą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec z każdej strony po ok. 15 minut.
emilia340@gazeta.pl
Zacznę do tego że bardzo podoba mi się Pani blog. A na grilla polecam kolorowe szaszłyki z grilla
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (z dwóch porcji), 2 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 300 g pieczarek
Marynata: cebula, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (lub łyżeczka mielonego), oliwa, 3 łyżeczki sosu sojowego, po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, szczypta soli i pieprzu
Cebulę i czosnek obrać i posiekać, imbir zetrzeć na tarce. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, octem, imbirem, cebulą i czosnkiem.
Umyte i osuszone kawałki kurczaka mieszamy z marynatą, a nastepnie odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Stąki papryki czyścimy z pestek, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, kroimy na pół, albo pozostawiamy całe, jeśli grzyby są małe.
Mięso wyciągamy z marynaty, nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Układamy na tackach do grillowania, skrapiamy marynatą, posypujemy ziołami.
Szaszłyki grillujemy nad żarzącymi się węglami około 20 minut. W czasie pieczenia obracamy. Smacznego!
santi77@gazeta.pl
Polecam kotlety wieprzowe z grilla. Na marynatę: 1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę natki i 2 laurowe listki. Wymieszać kotlety, odstawić na noc. Następnego dnia grillować smarując resztkami marynaty. Grzegorz (g_konopka@wp.pl)
OdpowiedzUsuńPiwny boczek
OdpowiedzUsuń10 plasterków boczku wędzonego nie gotowanego
pół szklanki piwa
marynata:
1/3 szklanki piwa
2 łyżki chrzanu
łyżka musztardy
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
łyżka soku z cytryny
Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią boczek. Odstawiamy na noc lub na kilka godzin w chłodne miejsce (np. lodówka).
Boczek opiekamy na grillu ok. 5 minut z jednej strony, przekręcamy i polewamy piwem. Gdy zacznie się rumienić znowu przekręcamy.
Trzeba uważać żeby plasterki się nie po przypalały. Obracamy boczek kilkukrotnie aż do zrumienienia.
Arleta35@interia.pl
A ja na grilla polecam boczek w curry.
OdpowiedzUsuńBoczek wędzony
0,5 szkl oleju
5 łyżek papryki słodkiej w proszku
5 łyżek curry
wymieszać. Do marynaty włożyć boczek pokrojony w plastry, marynować min. 3 godziny. Piec na grillu do zarumienienia. Jest naprawdę boski w smaku.
kuchnianawzgorzu@gmail.com
Ja najbardziej lubię grillować soczyste filety z udek kurczaka :
OdpowiedzUsuńkilka filetów z udżca kurczaka
Matynata:
oliwa
sos sojowy
miód
białe wino
przecier pomidorowy
sól, pieprz ziołowy , imbir, tymianek
Filety mozna kupic gotowa, ale można też kurczakowych udek zdjąć skórę i wyciąć kości ( nie ma z tym wiele roboty). Opłukać , lekko posolić ( w marynacie jest sos sojowy), trochę rozbić. Przygotowac marynatę w następujących proporcjach: Na 3 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego, łyżka wina, łyżeczka płynnego miodu, łyżeczka przecieru pomidorowego, reszta przypraw wg.gustu. Obtoczyć mięso w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, ale nie dłużej niż godzinę, bo wino zetnie białko w mięsie. Grillować obracając i polewając marynatą.
Moja propozycja to piersi z kurczaka z cukinią z grilla i serem feta:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 filety z kurczaka
opakowanie sera feta
słoiczek zielonych oliwek
oregano
2 ząbki czosnku
pieprz, przyprawa do kurczaka
oliwa z oliwek
młoda cukinia
Wykonanie:
Filet z kurczaka pokrojony w plastry przyprawić przyprawą do kurczaka zmieszaną z oliwą i zrobić to najlepiej dzień wcześniej :-) wtedy mięso dobrze się przegryzie
Cukinie umyć i pokroić w plasterki.
Ser feta zmiksować z czosnkiem, dodać pieprz i pokrojone oliwki.
Plastry kurczaka zgrillować z obu stron. Na plasterku cukinii ułożyć warstwę sera, przykryć drugim plasterkiem i również zgrillować.
Tak przyrządzoną cukinię podawać na kawałkach grillowanego fileta z kurczaka.
Polecam pycha :-)
gattek@tlen.pl
A my na grillu uwielbiamy pałaszować pyszne szaszłyczki :)
OdpowiedzUsuń500g mięsa z piersi kurczaka
3 kolory papryk
200 - 300g małych cebul
100g słoninki pokrojonej w paski
4 łyżki oleju
2 łyżki octu
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka musztardy
1 łyżka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
Na co najmniej godzin przed grillowaniem mięso tniemy w sporą kostkę i marynujemy w marynacie z octu, oleju, musztardy, słodkiej i ostrej papryki, oregano oraz przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Po tym czasie ma patyczki od szaszłyków nabijamy w kolejności mięso, słoninę, kawałek papryki, plasterek cebuli, mięso etc... Gotowe grillujemy przez 20-25 minut. Podajemy ciepłe :)
Smacznego,
B
Od kuchni dziekuję za wpis szkoda ze spóźniony:(
Usuń