Konkurs grillowy z Kotanyi

Moi drodzy, zbliża się długi weekend, idealna okazja żeby spędzić czas przy najlepszej rzeczy jaka mogła do nas przywędrować zza oceanu czyli przy grillu. Chyba każdy z nas uwielbia ten czas, odpoczynek przy wspólnym grillowaniu, gdzie unoszący się zapach mięsa, sałatek, piwa przyprawia o zawrót głowy. 
W związku tym na długi weekend ja oraz firma Kotanyi zapraszamy Was na Konkurs Grillowy, w którym do do wygrania są 3 zestawy przypraw marki Kotanyi

Temat konkursu to "Przepis na idealne mięso z grilla"

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
od 28.04 do 04.05 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swój przepis na mięso z grilla. Jedna osoba  może przysłać jeden przepis;
- i będzie mi milo jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik, ale nie jest to warunek konieczny
Spośród uczestników wybiorę 3 osoby, których przepisy uznam za najciekawsze, najsmaczniejsze.  Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg). 

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga w dniu 05 maja 2012. Nagrody zostaną wysłane bezpośrednio przez organizatora akcji. Zapraszam do odwiedzenia na FB profilu marki Kotanyi.



16 komentarzy:

  1. O to konkurs dla mnie, nawet dzisiaj zamieściłam przepis na przepyszne mięso z grilla i nieco inne niż oklepane karkówki, kotlety indycze czy kiełbasa.
    Przepis przywieziony został z Grecji

    Kebabczety:

    Składniki dla 2-4 osób:
    60 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej 2/3 baraniego lub wieprzowego i 1/3 wołowego),
    1 jajko,
    1 łyżka oregano,
    3 ząbki czosnku,
    Sól, pieprz

    Przygotowanie

    Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek (wyciśnięty) wbijamy jajko, dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki "się przegryzły". Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około 8 cm. i mniej więcej 2,5 cm grubości. Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie popieką.

    Do tego najlepiej podać tztaziki, idealne połączenie :) zapewniam, że takie mięso z grilla jest wysmienite ;)

    Pozdrawiam, Brenia
    kuchnia_breni@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. A moja propozycja to filet z indyka z sałatą serem gorgonzola i chutney-em z czerwonej porzeczki.
    -filet z indyka
    -jogurt naturalny
    -czosnek
    -owoce jałowca
    -papryka w proszku
    -sól
    -pieprz
    -rozmaryn
    -rozgniecione ziele angielskie
    -oliwa lub olej
    -ser gorgonzola
    -mix sałat
    -vinegret czosnkowy (własny)
    -chutney z czerwonej porzeczki
    Filet z indyka porcjujemy na mniejsze kawałki i wkładamy na noc do marynaty
    z jogurtu naturalnego, oliwy i przypraw. N a drugi dzień wyjmujemy z marynaty i grillujemy z obu stro do zrumienienia. Podajemy na mix-ie sałat polanych vinegretm czosnkowym, na wierzchu kładziemy plaster sera gorgonzola i polewamy 1 łyżką chutney-ja z czerwonej porzeczki. Pozdrawiam
    smaczniutkie.pl@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. a oto moja propozycja na grillowanie :)
    szaszłyk z dwóch rodzajów mięsa
    bierzemy kawałeczek piersi z kurczaka i kawałeczek wołowiny
    mięska kroimy w paseczki i wołowinę marynujemy w sosie rybnym natomiast piersi z kurczak solimy pieprzymy dodajemy papryki sypiej i smaryjemy olejem i odstawiamy aby się zamarynowało
    po około godzinie wyjmujemy wołowinę i pieprzymy ją soli juz nie trzeba dodawać i teraz tak zamarynowane paseczki mięs owinajemy na patyczki szaszłykowe na przemian tak aby ładnie owineły nam się dwa kolory mięsa na patyku i grilujemy wspaniale smakują z różnymi dipami i sosami polecam serdecznie
    anita1971@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja propozycja to pyszne burgery w boczku z domowym sosem barbecue (najlepiej podać je z domowymi bułkami do hamburgerów!)

    Składniki na 10 burgerów:
    1kg mielonego mięsa wołowego
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    szczypta chilli
    10 dużych, cienkich plastrów wędzonego boczku
    ulubiony ser

    Dodatkowo:
    pieczywo - polecam domowe bułeczki hamburgerowe
    sałata
    cebula

    Przygotowanie burgerów:
    Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup i przyprawy. Uformować płaskie burgery. Każdy burger owinąć w plaster boczku. Odstawić do przegryzienia się - burgery przed pieczeniem powinny być w temperaturze pokojowej. Grillować na patelni/grillu przez 4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec grillowania na każdym burgerze umieścić kawałek sera. Bułkę przekroić na pół, włożyć w nią plaster sałaty, burgera i grillowaną cebulę. Podawać z sosem BBQ.

    Sos BBQ:
    1 puszka pomidorów 400g
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki cukru
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki sosu chilli/1 łyżka pokrojonej papryczki chilli

    Składniki sosu wymieszać w rondelku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje, często mieszając. Po ostudzeniu, sos włożyć na 2-3h do lodówki, żeby się przegryzł.

    Zdjęcia:
    http://i1219.photobucket.com/albums/dd421/Marta_Gruszczynska/DSC_1761.jpg
    http://i1219.photobucket.com/albums/dd421/Marta_Gruszczynska/DSC_1773.jpg

    Adres e-mail: cucinadellafelicita@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja proponuję coś nieziemsko pysznego. Coś co nie pozostawi obojętnym żadnego wielbiciela mięcha z grilla ;)

    Filet z kurczaka w pysznej, aromatycznej marynacie z niezwykłym sosem na bazie masła orzechowego. Możemy go podawać z ryżem i surówką.

    ½ kg filetów z kurczaka
    Ząbek czosnku
    Szczypta imbiru
    Cytryna (skórka do marynaty, sok do sosu)
    2 łyżki cukru (jedna łyżka do marynaty, jedna do sosu)
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego (2 do marynaty, jedna do sosu)
    3 masła (2 do marynaty, jedna do sosu)- można użyć też oleju
    Cebula
    Łyżeczka zmielonych nasion kolendry
    4 łyżki masła orzechowego
    300ml mleka
    Pieprz


    1.Filet z kurczaka pokroić w dosyć cienki, długie paski.
    2.Marynata: wymieszać poszatkowany czosnek, imbir, skórkę z 1/2 cytryny, cukier, sos sojowy, dwie łyżki masła. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na 30 minut, by nabrało smaku.
    3.Sos: cebulę drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju aż zbrązowieje delikatnie. Zdjąć z ognia, dodać kolendrę. Gdy przestygnie, dodać pieprz, sos sojowy, cukier, sok z połowy cytryny, masło orzechowe, wymieszać. Dolać mleko i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.
    4.Filety nadziać na patyczki do szaszłyków, nakłuć w kilku miejscach, upiec na grillu.
    5.Podawać z sosem.


    dzismamochotena@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie na grillu króluje karkówka, kiełbasa, owoce, warzywa i pieczywo czosnkowe;)

    Podam przepis na karkówkę, którą marynuję minimum 2-3 dni.

    1 kg karkówki
    4 łyżki miodu
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka suszonych pomidorów
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/2 łyżki pieprzu cayenne
    3 cebule pokrojone w krążki

    mięso dzielimy na plastry, które delikatnie rozbijamy
    wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i smarujemy każdy kawałek karkówki z obu stron
    układamy ciasno w naczyniu, przekladamy krążkami cebuli i tak na zmianę do samego końca
    grillujemy z obu stron, mięsko ejst kruchutkie, slodko, ostre, podaję do tego najczęściej pieczywo czosnkowe i salatkę z pomidorów, ogórka małosolnego, cebuli, śmietany doprawione solą i pieprzem

    mojetworyprzetwory@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie najlepszy na grill jest karczek.
    Przepis: 2,5 kg schabu karkowego
    •marynata: 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy z oliwek, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, przyprawa do mięsa grillowanego, 3 łyżki sosu sojowego

    W naczyniu mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, 3 łyżki sosu sojowego, całe opakowanie przyprawy na grill. Mięso kroimy na kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Wkładamy do naczynia, obtaczamy w powstałym sosie, aby zioła przylgnęły do mięsa. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum godzinę. Kładziemy na ruszt rozgrzanego grilla. Pieczemy kilkanaście minut z każdej strony, polewając podczas pieczenia mięso marynatą. Paluszki lizać.

    Kasia W. - dane wysłałam na Pani maila.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy grillować, maż przepada za karczusiem a ja wole skrzydełka. To mój ulubiony przepis.

    Skrzydełka i udka miodowo - pomarańczowe

    •4 udka i 4 skrzydełka
    •ząbek czosnku
    •papryczka chili
    •3 łyżki miodu
    •3 łyżki sosu sojowego
    •3 łyżki soku pomarańczowego
    •łyżeczka kardamonu
    •szczypta gałki muszkatałowej
    •łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
    •sól, pieprz

    Robimy marynatę. Czosnek nalezy obrać i posiekać. Chili oczyścić z pestek i też posiekać. Kardamon utłuc.
    Miód, sos sojowy, sok pomarańczowy, chili i kardamon wymieszać ze szczyptą gałki muszkatałowej, soli i pieprzu.
    Udka umyć, osuszyć, posmarować marynatą, wstawić do lodówki na 30 minut.
    Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec z każdej strony po ok. 15 minut.
    emilia340@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Zacznę do tego że bardzo podoba mi się Pani blog. A na grilla polecam kolorowe szaszłyki z grilla

    Potrzebujemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (z dwóch porcji), 2 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 300 g pieczarek
    Marynata: cebula, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (lub łyżeczka mielonego), oliwa, 3 łyżeczki sosu sojowego, po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, szczypta soli i pieprzu

    Cebulę i czosnek obrać i posiekać, imbir zetrzeć na tarce. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, octem, imbirem, cebulą i czosnkiem.
    Umyte i osuszone kawałki kurczaka mieszamy z marynatą, a nastepnie odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    Stąki papryki czyścimy z pestek, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, kroimy na pół, albo pozostawiamy całe, jeśli grzyby są małe.
    Mięso wyciągamy z marynaty, nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Układamy na tackach do grillowania, skrapiamy marynatą, posypujemy ziołami.
    Szaszłyki grillujemy nad żarzącymi się węglami około 20 minut. W czasie pieczenia obracamy. Smacznego!
    santi77@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam kotlety wieprzowe z grilla. Na marynatę: 1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę natki i 2 laurowe listki. Wymieszać kotlety, odstawić na noc. Następnego dnia grillować smarując resztkami marynaty. Grzegorz (g_konopka@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piwny boczek

    10 plasterków boczku wędzonego nie gotowanego
    pół szklanki piwa
    marynata:
    1/3 szklanki piwa
    2 łyżki chrzanu
    łyżka musztardy
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki majeranku
    łyżka soku z cytryny

    Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią boczek. Odstawiamy na noc lub na kilka godzin w chłodne miejsce (np. lodówka).
    Boczek opiekamy na grillu ok. 5 minut z jednej strony, przekręcamy i polewamy piwem. Gdy zacznie się rumienić znowu przekręcamy.
    Trzeba uważać żeby plasterki się nie po przypalały. Obracamy boczek kilkukrotnie aż do zrumienienia.

    Arleta35@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja na grilla polecam boczek w curry.
    Boczek wędzony
    0,5 szkl oleju
    5 łyżek papryki słodkiej w proszku
    5 łyżek curry
    wymieszać. Do marynaty włożyć boczek pokrojony w plastry, marynować min. 3 godziny. Piec na grillu do zarumienienia. Jest naprawdę boski w smaku.
    kuchnianawzgorzu@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja najbardziej lubię grillować soczyste filety z udek kurczaka :
    kilka filetów z udżca kurczaka
    Matynata:
    oliwa
    sos sojowy
    miód
    białe wino
    przecier pomidorowy
    sól, pieprz ziołowy , imbir, tymianek
    Filety mozna kupic gotowa, ale można też kurczakowych udek zdjąć skórę i wyciąć kości ( nie ma z tym wiele roboty). Opłukać , lekko posolić ( w marynacie jest sos sojowy), trochę rozbić. Przygotowac marynatę w następujących proporcjach: Na 3 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego, łyżka wina, łyżeczka płynnego miodu, łyżeczka przecieru pomidorowego, reszta przypraw wg.gustu. Obtoczyć mięso w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, ale nie dłużej niż godzinę, bo wino zetnie białko w mięsie. Grillować obracając i polewając marynatą.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja propozycja to piersi z kurczaka z cukinią z grilla i serem feta:
    Składniki:
    2 filety z kurczaka
    opakowanie sera feta
    słoiczek zielonych oliwek
    oregano
    2 ząbki czosnku
    pieprz, przyprawa do kurczaka
    oliwa z oliwek
    młoda cukinia
    Wykonanie:
    Filet z kurczaka pokrojony w plastry przyprawić przyprawą do kurczaka zmieszaną z oliwą i zrobić to najlepiej dzień wcześniej :-) wtedy mięso dobrze się przegryzie
    Cukinie umyć i pokroić w plasterki.
    Ser feta zmiksować z czosnkiem, dodać pieprz i pokrojone oliwki.
    Plastry kurczaka zgrillować z obu stron. Na plasterku cukinii ułożyć warstwę sera, przykryć drugim plasterkiem i również zgrillować.
    Tak przyrządzoną cukinię podawać na kawałkach grillowanego fileta z kurczaka.
    Polecam pycha :-)
    gattek@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. A my na grillu uwielbiamy pałaszować pyszne szaszłyczki :)

    500g mięsa z piersi kurczaka
    3 kolory papryk
    200 - 300g małych cebul
    100g słoninki pokrojonej w paski
    4 łyżki oleju
    2 łyżki octu
    2 łyżki suszonego oregano
    1 łyżka ostrej papryki
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka słodkiej papryki
    2 ząbki czosnku

    Na co najmniej godzin przed grillowaniem mięso tniemy w sporą kostkę i marynujemy w marynacie z octu, oleju, musztardy, słodkiej i ostrej papryki, oregano oraz przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Po tym czasie ma patyczki od szaszłyków nabijamy w kolejności mięso, słoninę, kawałek papryki, plasterek cebuli, mięso etc... Gotowe grillujemy przez 20-25 minut. Podajemy ciepłe :)

    Smacznego,
    B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kuchni dziekuję za wpis szkoda ze spóźniony:(

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger