Niebanalne spotkanie - chińska impreza
Czy spotkanie ze znajomymi zawsze musi się odbywać w przy udziale "zimnej płyty" i sałatek? Chyba nie. Przedstawiam wam pomysł na imprezę w stylu chińskim. Dla każdego coś miłego - egzotycznie, kolorowo, smacznie i szybko.. Co wy na to?
Zupa ostro-kwaśna z kurczakiem
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- marchewka
- 2 grzyby mun
- 2 cm imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- papryczka chili najlepiej tajska
- 1,5 l bulionu drobiowego
- łyżka sosu rybnego
- 100 g makaronu sojowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- opcjonalnie 1/2 limonki
Piersi pokroić na paski. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i je przesmażyć na złoty kolor. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Czosnek, cebulki, trawę cytrynową, papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir zetrzeć. Marchewkę pokroić w zapałkę, a liście kapusty drobno poszarpać. Wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oleju i smażyć mieszając przez 2 minuty. Wlać bulion, dodać grzyby mun i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Do bulionu dodać paski kurczaka i gotować 5 minut. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym i sosem sojowym. Na koniec dodać suchy makaron odczekać na 2 minuty aż zmięknie w zupie. Można jeszcze doprawić sokiem z limonki.Wlać na talerze, posypać posiekaną zieloną częścią dymki.
Sajgonki z mięsem
- 2 opakowania papieru ryżowego
- paczka makaronu sojowego
- 3 suszone grzyby mun
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 por
- 100 g kiełków sojowych
- imbir kawałek
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 500 g mięso mielonego wołowego
- olej
Na patelni na oleju podsmażamy mielone mięso z przeciśniętym czosnkiem. Podsmażone
odkładamy na bok. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i
szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po
nasiąknięciu dokładnie odsączamy. Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub
starte na tarce marchew i pietruszkę, cebule w piórka, kapustę, por w krążki.
Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego mięso, grzyby, kiełki. Na
małym ogniu smażymy chwilę. Dodajemy starty imbir. Jeśli potrzeba doprawiamy
jeszcze sosem i olejem. Dokładamy odsączony makaron, mieszamy. Gotowy farsz
powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do
składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat
papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia.
Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Łyżkę
farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu, potem boki i
rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki odstawiamy, przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby papier wchłonął wilgoć z nadzienie, bo jeśli takie mokre włożymy do gorącego oleju to najczęściej zaczną pękać. Smażymy w gorącym, głębokim oleju. Podajemy z sosem
chili lub innym sosem orientalnym. A je się je najlepiej palcami maczając w sosach
Kurczak chow mein
- pierś z kurczaka
- 2 cebule dymki
- ząbek czosnku
- papryka czerwona
- 3 grzyby mun
- jasny sos sojowy 2 łyżki
- łyżka oleju sezamowego
- chińskie kluski (noodles) suszone albo już gotowe
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę, na pare minut zamarynować w łyżce sosu sojowego jasnego. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. W tym czasie pokroić warzywa - dymkę w krążki, paprykę w paseczki.W woku (jeśli nie to na dużej wysokiej
patelni. ew. duży rondel) rozgrzać olej, wrzucić mięso i przesmażyć, dołożyć do tego
drobno pokrojoną dymkę, paprykę i grzyby mun. Dodać łyżkę sosu jasnego, wymieszać i smażyć ok 5 minut. W międzyczasie przygotować makaron, jeśli jest suszony to zalać go
wrzątkiem, odczekać 2 min, odcedzić i dodać na patelnię. Zamieszać. Dodać olej sezamowy, wymieszać.
Kurczak z sosem z orzeszków ziemnych
- pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- słoik gotowy sosu z orzeszkami ziemnymi (ok 440g)
- łyżka sosu sojowego
- cebula dymka
- makaron typu noodle (jak w zupkach chińskich)
Makron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Mój wystarczyło zalać wrzątkiem na 3 minuty i odcedzić. Mięso pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym. Cebule pokroić w cienkie piórka, paprykę w paseczki. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, cebulę, paprykę i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodać sos orzeszkowy i mieszając smażyć przez minutę. Na dno miseczki dać porcję makaronu, na to porcje mięsa z sosem, posypać posiekaną częścią dymki.
Fajny pomysł na imprezę tematyczną. Sama też robię takie wieczorki - miałam już marokański i polski. W planach jest włoski i grecki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper impreza była i danie niebanalne:-)
OdpowiedzUsuńPoproszę o powtórkę, pakuję się i jadę;) Przywiozę sake i banany na deser;) Pyszności, smakowite dania, idealne spotkanie!
OdpowiedzUsuńoj jak z bananami to zapraszam:)
Usuńuwielbiam sajgonki,ale ostatnio miałam problem ze zrobieniem ich:( Wrzucałam na głęboki olej i papier ryżowy "pękał" robiły się bąble po czym pękały i cały farsz pływał w oleju. Nie wiem czemu tak się stało.
OdpowiedzUsuńtez kiedys taki miałam problem, raz to był za gorący tłuszcz, a raz zbyt mokre sajgonki. teraz po zawinięciu odczekuję 15-20min zanim je smaże żeby mi się nie rozpadły.
Usuńśliczne dzięki;) spróbuję i ja tak zrobić;)
Usuńocho :) zaproś mnie <3
OdpowiedzUsuńA można tak do Ciebie na imprezę wpaść?
OdpowiedzUsuńprzy okazji nie ma sprawy;)
UsuńTeż często robimy takie imprezki i zawsze jest super zabawa przy wspólnym przygotowywaniu potraw :):):)
OdpowiedzUsuńo kurcze!!!! tosz to same moje ulubieńce! kocham takie dania! już notuję i zrobię w domu dzień z chińszczyzną. Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChętnie przyszłabym na takie smaczne spotkanie:) same pysznosci:)
OdpowiedzUsuńHolender a mnie omineły takie pyszności :((
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny:)
OdpowiedzUsuńWszystkie propozycje mnie zachwycają, ale najbardziej to mam ochotę na tę zupę :)
OdpowiedzUsuń