Siekane zrazy w sosie śmietanowo-grzybowym
Tegoroczne święta wielkanocne są tuż za progiem.. na świątecznym stole nie może zabraknąć wybornie przyrządzonych mięs. U jednych będą to sprawdzone, co rok podawane dania, u innych nowe, ciekawe smaki. Moja propozycja na świąteczny stół jest prosta, szybka ale przepyszna. Nie wymaga ani dużych umiejętności ani długiego czasu przygotowania, więc jest idealna szczególnie dla osób zapracowanych lub tych dla których przygotowanie świąt to nie lada wyzwanie.
Siekane zrazy w sosie śmietanowo-grzybowym
- 80 dag wołowiny mielonej
- kajzerka
- 2 cebule
- jajko
- ząbek czosnku
- 10 dag słoniny lub boczku wędzonego
- 4 suszone grzyby np. podgrzybki
- mąka do panierowania
- pieprz
- sól
- 1,5 szklanki rosołu
- 1-2 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- kasza uprażona
Grzyby namoczyć na godzinę w wodzie. Kajzerkę namoczyć w odrobinie wody i odsączyć. Jedną cebulę drobno posiekać i zeszklić Mięso wymieszać z kajzerką, cebulą, jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Uformować mokrymi rękami podłużne zrazy. Słoninę lub boczek drobno pokroić, dać na rozgrzaną patelnię i wytopić. Zrazy obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na patelni. Drugą cebule drobno posiekać, grzyby odsączone również i wszystko dodać do zrazów, podlać rosołem, przykryć i dusić przez 20 minut. Na koniec wyjąć zrazy. Sos jeśli zgęstnieje lekko rozrzedzić rosołem lub wodą, dodać śmietanę, wymieszać. Włożyć ponownie mięso do sosu, wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podać z uprażoną kaszą.
nie ma to jak pyszne zrazy.
OdpowiedzUsuńWspaniałe! I faktycznie szybkie do zrobienia! Pysznie!
OdpowiedzUsuńjakie one muszą byc dobre!!!:) cudne zdjęcia
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada! Idealne na specjalna okazje.
OdpowiedzUsuńpiękne i apetyczne
OdpowiedzUsuńdziekuję za pozytywny odbiór i życzenia! Spokojnych zdrowych Świąt!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńale smakowity obiad:) mniami:)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt życzę:)