Duńska zupa z porów

To jedna z naszych ulubionych zup. Przepis na nią znalazłam w necie jakieś 12 lat temu, gdzie i jak nie pamiętam, nawet nie wiem czy to faktycznie zupa duńska.. może znajdzie się ktoś kto zna na tyle kuchnię duńską, że mnie oświeci w tej kwestii... W każdym razie zupa jest pyszna, szybka w przygotowaniu, wymaga minimalnej ilości składników, które zazwyczaj znajdują się w naszych lodówkach i jest idealna na każdą porę roku. 



Duńska zupa z porów
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 pory
  • 2 duże cebule (jak mniejsze to 3-4)
  • 1 l bulionu/rosołu drobiowego
  • pieprz
  • min. 25 g łagodnego serka topionego (ja używam dużą kostkę ementalera 100g)
  • 3/4 - 1 szkl. gęstej śmietany 18% 
  • kilka plasterków szynki np. konserwowej
  • natka pietruszki lub zielona dymka
Pokroić pory w plasterki, cebulę w kostkę. Masło rozgrzać w garnku, zeszklić cebule i pory.  Dolać gorący bulion, przyprawić pieprzem i gotować 20 min. pod przykryciem. Następnie dodać serek topiony, mieszać aż się całkowicie rozpuści. Na koniec wlać śmietanę. Porcję zupy wlać na talerze, posypując wierzch pokrojoną drobno szynką i dymką lub natką pietruszki.





27 komentarzy:

  1. Lubię takie 'nietypowe' zupy, z porów jeszcze nie jadłam ale to nic, nadrobię, Twoja wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pory wiec na pewno wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Duńska czy nie, ja bardzo lubię zupy z porów niezależnie od ich pochodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie smaki to dla mnie nowość, ale wygląda tak smakowicie, że nie zawaham się wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję, prosta zupa a tyle pochwał. jak miło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesli jest z porow, to musi byc pyszna! Zreszta wyglada naprawde smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Duńska, czy nie Duńska z tego co widzę zdecydowanie warta wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm... Nigdy się tu - w Danii - z taką zupą nie spotkałam, a mieszkam tu już 2 lata... Nic to, zapytam mojego C., jako Duńczyk wypowie się fachowo ;)

    Tak czy inaczej ją wypróbuję - wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama nie wiem dlatego chetnie sie dowiem czy ta zupa jest naprawde duńska.

      Usuń
  10. Uwielbiam porową, ma genialny smak :) Zainspirowałaś mnie na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy takiej nie jadlam....pysznie wygląda;)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupka z porów - niebo w gębie. Dzięki Tobie sobie o niej przypomniałam, będzie niedługo pyszny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  13. super:) u mnie dzis beda pory z makaronem! teraz sa takie mlode jeszcze pyszniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  14. te oka tłuszczu na powierzchni mnie trochę przerażają ;) rozumiem dodać do zupy łyżkę oleju rzepakowego bogatego w omega-3, ale masło i serek topiony to chyba nie dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie nie przerażają a szczególnie mojej córki która jeszcze nie ma potrzeby odchudzania się ani nie cierpi na wysoki poziom cholesterolu, poza tym taką zupę jemy raz na 3 miesiące więc nie jest to codzienna rozpusta.

      Usuń
  15. Mmm... ser, pory i szynka - pyszności... I bardzo dobrze, że nie przerażają Cię "oka tłuszczu" (oka tłuszczu? gdzie tu niby jest coś takiego? o.O) Śmieszni są ludzie, którzy jedyne co robią to liczą kalorie i redukują do zera tłuszcz, po pierwsze - ludzie POTRZEBUJĄ tłuszczu, po drugie - smętne ofiary "zdrowego żywienia" nie wiedzą po prostu, co dobre... ;). Niech sobie jedzą swoje serki 0 % tłuszczu - ja zamierzam jeść to, co po prostu PYSZNE- tak jak Twoja zupa! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie wygląda. Na pewno wypróbuję. Dotychczas robiłam zupę krem z porów, ale czuję, że ta będzie równie dobra.

    OdpowiedzUsuń
  17. Hej, gdzie się kupuje 250g kostki serka topionego?
    Poza tym zupka dobra ale czegoś mi w niej brakuje... ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam dziękuję za zwrócenie uwagi powinno byc 25 g serka topionego albo 100g w zależności kto co lubi. juz poprawiłam. jesli chodzi o smak o trzeba zupe sobie doprawić pod siebie ma być lekko słodka.

      Usuń
  18. Uwielbiam zupy z pora, a jeszcze z serkiem topionym: yumi!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger