Duńska zupa z porów
To jedna z naszych ulubionych zup. Przepis na nią znalazłam w necie jakieś 12 lat temu, gdzie i jak nie pamiętam, nawet nie wiem czy to faktycznie zupa duńska.. może znajdzie się ktoś kto zna na tyle kuchnię duńską, że mnie oświeci w tej kwestii... W każdym razie zupa jest pyszna, szybka w przygotowaniu, wymaga minimalnej ilości składników, które zazwyczaj znajdują się w naszych lodówkach i jest idealna na każdą porę roku.
Duńska zupa z porów
- 2-3 łyżki masła
- 2 pory
- 2 duże cebule (jak mniejsze to 3-4)
- 1 l bulionu/rosołu drobiowego
- pieprz
- min. 25 g łagodnego serka topionego (ja używam dużą kostkę ementalera 100g)
- 3/4 - 1 szkl. gęstej śmietany 18%
- kilka plasterków szynki np. konserwowej
- natka pietruszki lub zielona dymka
Pokroić pory w plasterki, cebulę w kostkę. Masło rozgrzać w garnku, zeszklić cebule i pory. Dolać gorący bulion, przyprawić pieprzem i gotować 20 min.
pod przykryciem. Następnie dodać serek topiony, mieszać aż się całkowicie rozpuści. Na koniec wlać śmietanę. Porcję zupy wlać na talerze, posypując wierzch pokrojoną drobno szynką i dymką lub natką pietruszki.
Już ją polubiłam :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smaczniutko :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie 'nietypowe' zupy, z porów jeszcze nie jadłam ale to nic, nadrobię, Twoja wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjakie ładne oka ma:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :) mniam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pory wiec na pewno wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńDuńska czy nie, ja bardzo lubię zupy z porów niezależnie od ich pochodzenia :)
OdpowiedzUsuńtakie smaki to dla mnie nowość, ale wygląda tak smakowicie, że nie zawaham się wypróbować :)
OdpowiedzUsuńciesze i sie polecam. czekam na ocenę.
Usuńdziękuję, prosta zupa a tyle pochwał. jak miło.
OdpowiedzUsuńJesli jest z porow, to musi byc pyszna! Zreszta wyglada naprawde smakowicie.
OdpowiedzUsuńDuńska, czy nie Duńska z tego co widzę zdecydowanie warta wypróbowania!
OdpowiedzUsuńHmm... Nigdy się tu - w Danii - z taką zupą nie spotkałam, a mieszkam tu już 2 lata... Nic to, zapytam mojego C., jako Duńczyk wypowie się fachowo ;)
OdpowiedzUsuńTak czy inaczej ją wypróbuję - wygląda znakomicie!
sama nie wiem dlatego chetnie sie dowiem czy ta zupa jest naprawde duńska.
UsuńUwielbiam porową, ma genialny smak :) Zainspirowałaś mnie na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńnigdy takiej nie jadlam....pysznie wygląda;)))
OdpowiedzUsuńZupka z porów - niebo w gębie. Dzięki Tobie sobie o niej przypomniałam, będzie niedługo pyszny obiad :D
OdpowiedzUsuńsuper:) u mnie dzis beda pory z makaronem! teraz sa takie mlode jeszcze pyszniejsze:)
OdpowiedzUsuńte oka tłuszczu na powierzchni mnie trochę przerażają ;) rozumiem dodać do zupy łyżkę oleju rzepakowego bogatego w omega-3, ale masło i serek topiony to chyba nie dla mnie...
OdpowiedzUsuńmnie nie przerażają a szczególnie mojej córki która jeszcze nie ma potrzeby odchudzania się ani nie cierpi na wysoki poziom cholesterolu, poza tym taką zupę jemy raz na 3 miesiące więc nie jest to codzienna rozpusta.
UsuńMmm... ser, pory i szynka - pyszności... I bardzo dobrze, że nie przerażają Cię "oka tłuszczu" (oka tłuszczu? gdzie tu niby jest coś takiego? o.O) Śmieszni są ludzie, którzy jedyne co robią to liczą kalorie i redukują do zera tłuszcz, po pierwsze - ludzie POTRZEBUJĄ tłuszczu, po drugie - smętne ofiary "zdrowego żywienia" nie wiedzą po prostu, co dobre... ;). Niech sobie jedzą swoje serki 0 % tłuszczu - ja zamierzam jeść to, co po prostu PYSZNE- tak jak Twoja zupa! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuje, tez tak uważam.
UsuńBardzo apetycznie wygląda. Na pewno wypróbuję. Dotychczas robiłam zupę krem z porów, ale czuję, że ta będzie równie dobra.
OdpowiedzUsuńHej, gdzie się kupuje 250g kostki serka topionego?
OdpowiedzUsuńPoza tym zupka dobra ale czegoś mi w niej brakuje... ;/
witam dziękuję za zwrócenie uwagi powinno byc 25 g serka topionego albo 100g w zależności kto co lubi. juz poprawiłam. jesli chodzi o smak o trzeba zupe sobie doprawić pod siebie ma być lekko słodka.
UsuńUwielbiam zupy z pora, a jeszcze z serkiem topionym: yumi!
OdpowiedzUsuńta jest naprawdę pyszna.
Usuń