Czosnkowe bułeczki supełki
Z moimi wypiekami śniadaniowymi to jest różnie, ale najczęściej można nimi grać w krykieta lub wybijać okna. Jednak tym razem o dziwo tak się nie skończyło, bo bułeczki zrobiły mi miłą niespodziankę i się udały. I są rewelacyjne, łatwe, szybkie, mało pracochłonne, delikatne, miękkie a do tego niesamowicie pachną czosnkiem i ziołami. Polecam. Przepis zaczerpnęłam z blogu Cook-curry nook. Idealne na śniadanie jak i na piknik.
- 480 g mąki pszennej
- 15 g cukru
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60 ml mleka
- 270 ml ciepłej wody
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Do misy miksera wsypujemy suche składniki: mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodajemy składniki mokre: oliwę, mleko, wodę i całość zagniatamy ręcznie lub mikserem za pomocą haka ok 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na godzinkę do wyrośnięcia. Uwaga ciasto bardzo rośnie, więc miska musi być duża. Następnie ciasto wykładamy na stolnice obsypaną mąką i dzielimy na równe porcje. Z każdej porcji ciasta robimy wałeczek ok 20cm długości, zawiązujemy w supełek a końce - jeden zawijamy pod spód a drugi na górę. Polecam tę instrukcję. Gotowe bułeczki kładziemy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Masło topimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i zioła, mieszamy i tym smarujemy bułeczki..Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jeśli są mało rumiane wystarczy trochę dłużej piec. A potem zajadamy się ze smakiem.
A po przekrojeniu...
Ależ musiały pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńRobiłam te bułeczki i faktycznie są bardzo smaczne. Śliczne Ci wyszły - takie kształtne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, aż nie chce mi się wierzyć Berenika, że Ci nie wychodzą, bo te wyglądają wspaniale!!! I pachną mi aż tutaj!
OdpowiedzUsuńdziekuję ale faktyczne zdarza się i to często :)
Usuńjak czosnkowe to biorę wszystkie od razu ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam czosnkowe pieczywo ;)
OdpowiedzUsuńTakie pieczywo jest najsmaczniejsze;)Chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńUdały się rewelacyjnie. Wnętrze wspaniałe. No i coś mi się wydaje, że kokietujesz z tymi oknami ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają! i do tego czosnkowe! mniam!
OdpowiedzUsuń