Czosnkowe bułeczki supełki

Z moimi wypiekami śniadaniowymi to jest różnie, ale najczęściej można nimi grać w krykieta lub wybijać okna. Jednak tym razem o dziwo tak się nie skończyło, bo bułeczki zrobiły mi miłą niespodziankę i się udały. I są rewelacyjne, łatwe, szybkie, mało pracochłonne, delikatne, miękkie a do tego niesamowicie pachną czosnkiem i ziołami. Polecam. Przepis zaczerpnęłam z blogu Cook-curry nook. Idealne na śniadanie jak i na piknik.

Czosnkowe bułeczki supełki
  • 480 g mąki pszennej
  • 15 g cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 ml mleka
  • 270 ml ciepłej wody
do posmarowania:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
Do misy miksera wsypujemy suche składniki: mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodajemy składniki mokre: oliwę, mleko, wodę i całość zagniatamy ręcznie lub mikserem za pomocą  haka ok 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na godzinkę do wyrośnięcia. Uwaga ciasto bardzo rośnie, więc miska musi być duża. Następnie ciasto wykładamy na stolnice obsypaną mąką i dzielimy na równe porcje. Z każdej porcji ciasta robimy wałeczek ok 20cm długości, zawiązujemy w supełek a końce - jeden zawijamy pod spód a drugi na  górę. Polecam tę instrukcję. Gotowe bułeczki kładziemy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Masło topimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i zioła, mieszamy i tym smarujemy bułeczki..Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jeśli są mało rumiane wystarczy trochę dłużej piec. A potem zajadamy się ze smakiem.


A po przekrojeniu...



Czas na piknik 2012



10 komentarzy:

  1. Ależ musiały pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam te bułeczki i faktycznie są bardzo smaczne. Śliczne Ci wyszły - takie kształtne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale, aż nie chce mi się wierzyć Berenika, że Ci nie wychodzą, bo te wyglądają wspaniale!!! I pachną mi aż tutaj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję ale faktyczne zdarza się i to często :)

      Usuń
  4. jak czosnkowe to biorę wszystkie od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam czosnkowe pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pieczywo jest najsmaczniejsze;)Chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Udały się rewelacyjnie. Wnętrze wspaniałe. No i coś mi się wydaje, że kokietujesz z tymi oknami ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale wyglądają! i do tego czosnkowe! mniam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger