Juppi są szparagi a z nich zupa krem
W końcu są i u mnie! Sezon szparagowy czas zacząć. A zaczynam od cudnie zielonego kremu ze szparagów. Delikatny, lekki przepyszny. Nic więcej do szczęścia mi nie potrzebne.
Krem ze szparagów zielonych
- pęczek zielonych szparagów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki gęstej śmietany
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- grzanki z białego pieczywa
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do ugotowanych szparagów. Doprawić do smaku solą, świeżym pieprzem, szczyptą gałki, gotować 5 minut. Następnie dodać śmietanę i całość zmiksować, po czym przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pozostałych włókien, jeśli są nadal po miksowaniu. Ozdobić przygotowanymi wcześniej główkami szparagów. Można doprawić jeszcze śmietaną do smaku. Podawać z grzankami zrobionymi z białego pieczywa, upieczonymi na suchej patelni. Gotowe !
Uwielbiam zupy-krem, takiej jeszcze nie próbowałam więc na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńno to ja sie przyznam że nie jadłam nigdy szparagów :))))
OdpowiedzUsuńZupę szparagową uwielbiam!
OdpowiedzUsuńo tak, krem ze szparagów to jest to :)
OdpowiedzUsuńdzieki:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńrabarbar albo szparagi...oj czuje ze jestem do tylu z gotowaniem....
OdpowiedzUsuńfajna i smaczna zupka!
OdpowiedzUsuńi za mną łazi jakaś szparagowa zupa - zrobię trochę dla siebie bo małżon jakoś nie przepada
OdpowiedzUsuńU mnie było w wersji light - bez śmietany i zamiast masła był olej rzepakowy - bo zdrowszy i bogatszy w omega-3. I było pysznie! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń