Karczek - król naszego grilla
Tydzień temu rozpoczęliśmy sezon grillowy a co ;) oto efekt... król karczek w całej swojej krasie:)
Karczek - król naszego grilla
- 1,5 kg karczku
- główka czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- łyżeczka soli
- łyżka sosu sojowego
- łyżka ostrego keczupu
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżeczka sosu tabasco
- piwo do podlewania
Mięso umyłam, osuszyłam, zostawiając je w całości. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami marynaty. Karczek obtoczyłam w marynacie. Miskę zakryłam folią i wstawiłam na noc do lodówki.
Grill (u mnie z kopułą) został maksymalnie rozgrzany. Na tackę dałam karczek, podlałam pozostałą marynatą, przykryłam kopułą. Grilllowany był w środku przez ok 60 minut, co jakiś czas je przewracając i polewając piwem. Potem został na 5 minut żeby odpoczęło, po przekrojeniu był soczysty z mnóstwem wylewającego się soku.
Podałam z sałatką ziemniaczaną - śląską szałot.
Śląska szałot
- 500g ziemniaków
- 200g ogórków kiszonych
- 100g cebuli
- 100g boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- ocet - do smaku
- olej - do smaku
- kminek
- natka pietruszki zielonej
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Ugotowane ziemniaki obieramy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Mieszamy i dodajemy przesmażony boczek z cebulą, doprawiamy do smaku olejem, octem, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką. Za pomocą obręczy układamy w torcik.
Ależ apetyczny ten karczek :)
OdpowiedzUsuńNa takiego grilla chętnie bym się wprosiła;)
OdpowiedzUsuńKarczek z grilla jest pyszny!twój wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie mamy takie same grille:) to bede zerkac co na nim ukladasz:) moj musi poczekac do weekendu:) ale cos wymysle....
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że można zrobić karczek z grilla w całości. Super pomysł, bo na pewno jest soczysty i pyszny! Ta sałatka to również moje smaki! Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów w akcji Grill 2012.
OdpowiedzUsuńJaka fajna ta sałatka. Uwielbiam ziemniaczane sałatki do grilla :)
OdpowiedzUsuńU mnie karczek też na grillu króluje! Jak ostatnio próbowałam wprowadzić cukiniową rewolucję to był wielki bunt mężczyzn! :) Ale nie ma co żałować porządnego kawałka mięcha! :) Zwłaszcza gdy wygląda tak apetycznie jak Twoja propozycja! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
ależ pyszności :))))
OdpowiedzUsuńdziekuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńPyszny karczek, uwielbiam, a Twój wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak kawał pysznego, ugrilowanego mięcha :) Lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie same pyszności robi moja teściowa. Tu jej trzeba przyznać, że zna się na rzeczy!
OdpowiedzUsuń