Meksykańskie brownie z rabarbarem i chilli
To brownie to mistrzostwo świata. Czekoladowe, wilgotne, z lekkim posmakiem chilli, rozpływające się w ustach. Kocham brownie miłością bezgraniczną. Przepis ze strony Food Network, lekko zmodyfikowany przeze mnie.
Meksykańskie brownie z rabarbarem i chilli
mus rabarbarowy:
- 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczka soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki masła miękkiego
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka rumu
- 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów arachidowych
- 50g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
Piekarnik nagrzać do 180st.
Do małego garnka dać rabarbar, wodę i cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, gotować, aż rabarbar będzie miękki, około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Mus gotowy.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, chilli, cynamon i sól. W drugiej misce stopić na parze obie czekolady.
Do miski miksera dać masło i cukier, ubić na średniej prędkości. Dodać jajka, mieszać aż się połączą w krem. Dodać ekstrakt waniliowy i rum. Dodać rabarbar i czekoladę, orzechy i wymieszać. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i wymieszać chwilę do połączenia się. Blaszkę 20x23 (można do mniejszej) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wlać ciasto i wygładzić wierzch. Piec do suchej wykałaczki przez około 35 do 40 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Warto było czekac na Twoje ciasto! Nigdy nie piekłam brownie, ale już wiem, że właśnie to będzie moją inspiracją. Popełnię tą pyszną przyjemność w najbliższych dniach! Smaki i dodatki i rabarbar... wspaniały przepis Berenika! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńWow! Cudna wersja brownie:)
OdpowiedzUsuńWow! oryginalne i na pewno w smaku niesamowite
OdpowiedzUsuńNigdy do brownie nie dodawałam rabarbaru ani chili. Z tymi dodatkami musi być mega pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńExtra wygląda! CIekawi mnie z rabarbarem.Nie próbowałam jeszcze, a brownies uwielbiam, no i rabarbar oczywiście także:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
To mnie zaskoczyłaś tym połączeniem. Bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńekstra ciacho!!! czekolada, rabarbar, chilli... wspaniale polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńzdjecia mega apetyczne:)
Oo zapowiada się bardzo ciekawie, bo nie dość, że uwielbiam brownie to jeszcze ten rabarbar :)
OdpowiedzUsuńmmm chili, rum, orzeszki, rabarbar...ciekawe połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńHmmm...ale ciekawe połączenie...brownie z rabarbarem itd. Świetne!
OdpowiedzUsuńbrownie i chili .....dla mnie brzmi jak obietnica raju:)
OdpowiedzUsuńale fajowy pomysł :)
OdpowiedzUsuń