VII Festiwal Śląskie Smaki



26 maja 2012r. Śląska Organizacja Turystyczna zorganizowała już siódmą edycję Festiwalu „Śląskie Smaki”®  w Parku Śląskim w Chorzowie. Jedną z wielu atrakcji imprezy był konkurs kulinarny, w którym o zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka rywalizowały 23 drużyny złożone z amatorów, profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Organizatorzy liczyli na „odkrycie” kolejnych potraw, nie tylko kuchni śląskiej, ale również częstochowskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej czy góralskiej. A wszystko to na pięknie udekorowanych stołach. Smaczna zabawa była gwarantowana! 



A ja nie byłabym sobą gdybym nie wykorzystała tej okazji i nie postanowiła sprawdzić siebie w tym otwartym konkursie. Wystartowałam razem z córką jako najmłodsza, najmniejsza bo dwuosobowa drużyna jako blogerki pod patronatem mojej pracy, czyli Blogerki z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Naszą konkurencją były drużyny rodzinne oraz drużyny Kół Gospodyń Wiejskich, niektóre to już weterani tego konkursu. W ciągu trzech godzin trwania konkursu należało przygotować 3 dania czyli deser lub przystawkę, zupę i danie główne. Zadanie było o tyle trudne że gotowanie odbywało się pod gołym niebem - no w namiocie - gdzie hulał wiatr, gasił palniki, występowały różne nieprzewidziane przeszkody jak w moim przypadku brak przykrywki do woka, ale od czego pomysłowość na miarę Dobromira, wystarczył duży talerz, trochę folii aluminiowej i wszystko się udało. 





Nie brakowało też chętnych odwiedzających nasz stół, którzy dopytywali się o szczegóły potraw, chętnie ich kosztowali, interesowali się wystawionymi na stoliku ziołami, szczególne zainteresowanie wzbudziła bazylia tajska. 


Przygotowałyśmy:

Krem z oberiby z nutą trawy cytrynowej


Nasza drużyna najmłodsza i najmniejsza zajęła 4 miejsce, jak również co najważniejsze dostałyśmy jako jedyne specjalną nagrodę za innowacyjność potraw ufundowaną przez szefową kuchni Hotelu Belveder w Ustroniu z zaproszeniem do tego hotelu i kolacją :) super miła niespodzianka tym bardziej że szefowa kuchni oceniała szkoły a nie amatorów.

Bawiłyśmy się świetnie, sprawdziłyśmy nasze możliwości, poznałyśmy sympatycznych ludzi, miałyśmy okazje dwukrotnie udzielić wywiadu przesympatycznej Pani Redaktor z Radio Katowice.

Wyrobiłyśmy się w przewidzianym czasie, potrawy zostały ugotowane od podstaw,  chyba smakowały jury skoro przyznali nam  4 miejsce. Osobom próbującym naszych dań smakowało również, do tego stopnia, że przy częstowaniu schabem z woka musiał zainterweniować ochroniarz, bo było dość „gorąco” tłum zgęstniał,  bo  każdy chciał spróbować a nie każdemu niestety starczyło.  


Ale najważniejsze jest to, że jestem dumna z Kamili, dla której był to pierwszy konkurs, pierwsze gotowanie na żywo, która dała z siebie 100%, która nie zraziła się po pierwszej nieudanej próbie zrobienia szpajzy i przystąpiła szybko do robienia jej ponownie. Jej spokój, opanowanie, perfekcjonizm mnie zaskoczył i jestem dla niej pełna podziwu. Trochę się zmartwiła, że dostałyśmy czwarte miejsce, ale nagroda specjalna ją tak zaskoczyła że prawie się rozpłakała. l to było najlepsze wyróżnienie, ukoronowanie jej pracy jakie mogła sobie wymarzyć.   

Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii amatorów:

- KGW Bluszczów
- Rada Powiatowa KGW w Kłobucku
- Blogerki z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
- Sołectwo Babice
- Team Rodzinny z Czarkowa
- KGW Kobiernice
- KGW w Udorzu
- KGW Wisła Wielka
- Nina z Familijom z Tarnowskich Gór
- KGW Kostkowianki z Kostkowic



Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii szkół gastronomicznych:
- Piekarskie Pierony z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych "COGITO" z Siemianowic Śląskich
- Szkoła Gastronomiczna Zespołu Szkół Zawodowych w Raciborzu
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach


Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii profesjonalistów:

- Zajazd Horolna - Góralskie Jadło z Przybędzy
- Ugórala - Restauracja Pizzeria Catering z Pszczyny
- Śląscy Smakosze
- Tre'la z Czeladzi
- Restauracja Stara Piekarnia z Pszczyny
- Restauracja EM z Koziegłów
- Restauracja Bluebell Hotelu Podkowa**** Spa&Welness w Siewierzu

- Restauracja "U Przewoźnika" z Tychów



Zmagania 23 konkursowych drużyn o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka obserwowały setki mieszkańców województwa śląskiego. Festiwalowe jury miało pełne ręce roboty - jak co roku do oceny przedstawiono wiele niesamowitych smaków. 



Ekspertami Śląskich Smaków w kategorii AMATORZY jednogłośnie ogłoszeni zostali członkowie Teamu Rodzinnego z Czarkowa. Tuż za nimi uplasowały się Panie z KGW Wisła Wielka. Trzecie miejsce i Brązowy Durszlak przypadły Ninie z Familijom z Tarnowskich Gór. 

W kategorii UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH Złoty Durszlak przypadł w udziale przedstawicielom Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu, a trzecie - Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach.

W ostatniej kategorii - PROFESJONALISTÓW - zwyciężyli festiwalowi debiutanci - Restauracja EM z Koziegłów. Drugie miejsce zajęli "weterani" - Restauracja "Stara Piekarnia" z Pszczyny, a trzecie - Hotel Podkowa****Wellness&Spa w Siewierzu.


W kategorii AMATORÓW oceniającymi byli:
- Lidia Szary - przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich z Ornontowic, trzykrotna laureatka Festiwalu "Śląskie Smaki",
- Tomasz Nowak - przedstawiciel RM Gastro,
- Piotr Klimek - szef kuchni restauracji Hotelu "Szafranowy Dwór" w Czeladzi, przewodniczący jury.

Eksperta Śląskich Smaków w kategorii UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH wyłonili:
- Mariusz Kleszczewski - prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej, wicemarszałek województwa śląskiego,
- Krzysztof Zielonka - przedstawiciel Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, jego wychowankowie wielokrotnie brali udział w konkursie kulinarnym Festiwalu "Śląskie Smaki",
- Gabriela Balcar - szef kuchni Hotelu "Belweder" w Ustroniu, przewodnicząca jury.

Profesjonalnych kucharzy ocenili:
- Hanna Szymanderska - znawczynię kuchni, autorkę wielu książek i poradników kulinarnych, redaktor naczelną wydanego przez Śląską Organizację Turystyczną "Zbioru przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego", przewodnicząca jury,
- Wiesław Ambros - szef kuchni restauracji Rezydencja w Piekarach Śląskich,
- Krzysztof Peć - Hotel Best Western Premier Katowice.

Koordynatorem prac 3 zespołów jury był znany i lubiany kucharz i popularyzator kuchni śląskiej Pan Remigiusz Rączka.



Obok atrakcji kulinarnych - konkursu oraz pokazów kuchni województwa śląskiego w tym kuchni góralskiej, 


na imprezie nie zabrakło występów artystycznych m.in wystąpił  kabaret Słoiczek Po Cukrze a na zakończenie imprezy tradycyjnie  jak co roku  Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. 



Organizatorami imprezy są Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Chorzów. Partnerem jest Park Śląski w Chorzowie. Partnerem branżowym imprezy jest firma Sanvee.


Patroni honorowi:
- Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
- Minister Sportu i Turystyki
- Marszałek Województwa Śląskiego

Patroni medialni:
- TVP Katowice
- Polskie Radio Katowice
- Polska. Dziennik Zachodni
- Echo Miasta
- NaszeMiasto.pl
- Portal Gastronomiczny Papaja
- Goniec Górnośląski
- Portal Chorzowianin.pl
- Radio Fest

Relacje z poprzednich  i obecnej edycji festiwalu można zobaczyć na stronie Śląskie Smaki. 






































Było pysznie, kolorowo i wesoło...  za rok będziemy tu znowu!  



Zwieńczeniem dnia jak przystało na głodne kucharki była półmetrowa zapiekanka z Wioski Rybackiej w Parku Chorzowskim. Pycha.




16 komentarzy:

  1. cudownie ! wielkie gratulacje !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne zdjęcia i realacja..;))) i gratulacje oczywiscie

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie imprezy! gratuluję! a najbardziej zaciekawił mnie ten schab sztygara na herbacie. Świetne zdjęcia i sprawozdanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ tam musiało być pysznie :-) Ogromne gratulacje, brawo !!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super sprawa ! takie gotowanie z córką na żywo to już było wspaniałe, a jeszcze nagrody... Świetne dania wymyśliłaś, gratuluję miejsca i wyróżnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na imprezie byłam, niektóre potrawy smakowałam, pysznie było! Potwierdzam wszystko co opowiedziałaś. Niestety Twoich potraw nie kosztowałam, ale wyglądały smakowicie i pięknie się prezentowały. Na wyróżnienie w pełni zasłużyłaś (moim zdaniem na Durszlaka też). serdecznie gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje :-)Świetny zespół stworzyłyście z córką :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka szkoda że mnie tam nie było, chętnie spróbowałabym Waszych dań ;)
    Gratuluję 4 miejsca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tylko gratulować .....wspaniale mieć w kuchni taką pomocnicę .....naprawdę serdecznie gratuluję raz jeszcze:) a Wasze potrawy wygladały fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratulujemy! Piękne kompozycje i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dziekuje kochane za tak mily odbior.. a wszystkich blogujujych z tego terenu zapraszam za rok, może sie przylaczycie i zdetronizujemy koła gospopodyn wiejskich?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj....ja bym chętnie e przyjechał :) zrobić reportaż z takiej imprezy :)

      Usuń
  12. No i co Ci-Wam wpisać: dwie dziewczyny w niemal tym samym wieku udające (chyba ;-))Matkę i Córkę, pichcą że aż mi kiszki marsza pogrywają, i ... mieszkają za daleko bym mógł wpaść na jakiś porządny śląski obiad.
    Pychole i gratulacje zasyłam, to oczywista.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najbardziej podoba mi się ze udajemy Matkę i Córke:) niestety nie udajemy... dzięki!

      Usuń
  13. Uwielbiam takie imprezy okolicznościowe i musiałem tutaj jeszcze raz zajrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger