Domowe hamburgery z sosem aioli
Czy przekąski kibica musza być biało-czerwone? Właśnie że nie, bo liczy się smak a nie kolor. I tak na dzisiejszy mecz zaserwowałam pyszne, domowe hamburgery z sosem aioli, który co prawda został zrobiony metodą "na skróty" bo z gotowego majonezu, ale z dodatkiem papryki smakował idealnie. Żaden kibic się nie oprze!
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- do smaku pieprz
- do smaku sól
- jajko
- łyżeczka oregano
- do smaku papryka słodka
- 6 szt bułek do hamburgerów
- 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- plastry sera żółtego
sos:
- 4 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka słodkiej papryki
Mięso w misce wyrobić z jajkiem, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem, oregano, papryką. Uformować płaskie kotlety. Na patelni beztłuszczowej lub na grillu usmażyć kotlety. Bułki również delikatnie przygrzać. Spód posmarować sosem, położyć plaster sera, plaster szynki szwarcwaldzkiej, na to kotlet, trochę sosu, ser, szynkę, przykryć górą bułki. Podać z sosem .
jak piknikowo!
OdpowiedzUsuńszkoda tylko, że u mnie słonka brak..
Swietne "meskie" zarcie :) Uwielbiam domowy fast food!
OdpowiedzUsuńooooo a u mnie hamburgerki były wczoraj;)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają!:D
Mocno mięsne, to lubię! :) Zrobiłaś mi ochotę na piknik... ;)
OdpowiedzUsuńSwojskie to są prawdziwe hamburgery,a nie te kupne, nie mające nic wspólnego z mięsem...
OdpowiedzUsuńJa już wczoraj się śliniłam na ich widok! Wspaniałe hamurgery, wspaniały sos!!! I ja muszę w koncu zrobić swoje, tylko bułki muszę skombinować;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne zdjęcia Berenika!
dzieki za jak zawsze miłe opinie.
OdpowiedzUsuńDomowe hamburgery - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńwpaniale wygladają, takie hamburgery to ja mogę jeść ;))
OdpowiedzUsuńprzecudny ten burger!
OdpowiedzUsuń