Galette z brzoskwiniami
Cierpiałam wczoraj na nadmiar brzoskwiń, nie bardzo wiedząc co z nich zrobić. Najlepiej pasowało mi ciasto, dlatego poszperałam po necie i znalazłam przepis na galette peach. Ogólny zarys ciasta pozostał, zmieniłam tylko samo wykonanie ciasta na swoje sprawdzone półkruche. Ciasto łatwe, szybkie, do wykonania chyba z każdymi owocami. I znowu szybko wyparowało :)
Galette z brzoskwiniami
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła zimnego
- jajko
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50ml lodowatej wody
- 7 małych brzoskwiń (4 duże)
- łyżka mąki kartoflanej
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- garść żurawiny suszonej
- trochę bułki tartej
- jajko
- cukier puder do posypania wierzchu
W misce połączyć mąkę, cukier i sól. Dodać posiekane masło i wyrobić razem tak żeby powstało coś jak "grudki piasku". Dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię szczelnie i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubsze koło (u mnie tortownica 20cm). Przenieś ciasto najlepiej zawinięte na ściereczce na wałku do tortownicy, wyłożyć dno i boki ciastem, wstawić do lodówki na czas robienie farszu.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Dodać cukier, sok cytrynowy, mąkę kartoflaną, żurawinę, wymieszać. Dno tortownicy z ciastem posypać bułką tartą. Ułożyć mieszankę owoców w środku ciasta, pozostawiając granicę około 2 cm wokół zewnętrznej krawędzi. Delikatnie złożyć brzegi ciasto się nad owocami, nadając brzegom ciasta kształt plisów. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem.
Piec na środkowej półce piekarnika aż ciasto będzie rumiane ok 45-50 minut. Zostawić galette w blaszce i pozwolić mu odpocząć. Ostudzone wyjąć i przesunąć na półmisek. Posypać cukrem pudrem.
wspaniała, mega owocowa i rystukalna słodycz!
OdpowiedzUsuńidealna na lato:))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńRewelacja !
OdpowiedzUsuńUwielbiam galette, ostatnio robiłam z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, że szybko wyparowało :D
OdpowiedzUsuńAle cudowne! Pięknie i pysznie je zmontowałaś! Przepis zapisany do zrobienia, już nie jeden z Twojego bloga;)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię te zawinięte boki, wyglądają uroczo:) Muszę w końcu zrobić galette!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńdziekuje wszystkim nie liczylam na taka populaprnosc tego ciasta;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńale cudo !!! muszę zrobić coś takiego. Zapisuję do ulubionych
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
zapisuj bo warto!
Usuńpięknie się prezentuje, trzeba będzie też zrobić bo lubimy ciasta z owocami
OdpowiedzUsuńzrób bo proste i szybkie i pyszne.
Usuńwygląda niesamowicie :) muszę zrobić, koniecznie!
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na coś słodkiego, dokładnie takiego jak to galette z brzoskwiniami :-)
OdpowiedzUsuńdzięki, polecam:)
UsuńCzy można pominąc mąkę kartoflaną ?
OdpowiedzUsuńciasto w lodówce czeka :)
pozdr.
oczywiscie. nie jest to warunek konieczny.
Usuń