Karaibskie szaszłyki
Szybka sałatka a może przystawka, w każdym razie pysznie, zdrowo i kolorowo dla wszystkich którzy marzą jak ja o pięknych, słonecznych Karaibach...
Karaibskie szaszłyki
- 8 krewetek królewskie
- 2 plastry świeżego ananasa
- liście salaty karbowanej
- 2 łyżki kukurydzy
- 4 kapary
- łyżka oleju sezamowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- listki bazylii tajskiej
- papryczka chilli
Połączyć sok z cytryny, pomarańczy, sos sojowy, brązowy cukier, olej sezamowy, posiekane listki bazylii tajskiej, kukurydzę i włożyć do tego krewetki i marynować przez 30 minut. Ananasa obrać. Sałatę porwać na kawałki. Wyjąc krewetki z marynaty i obsmażyć razem z ananasem na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej przez 3 minuty. Ananasa pokroić na kawałki. Na szpadki nadziać na przemian ananasa, krewetkę, ananasa i krewetkę, na górę dać po kaparze.Ułożyć na sałacie. Obsypać wyjętą z marynaty kukurydzą, papryczką chilli drobno posiekaną, skropić oliwą z oliwek i chilli. Udekorować bazylią tajską. Porcja dla 2 osób.
smakowita przekąska:) idealna na letnie dni
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńoj tak, marzy mi się karaibski klimat, fajna przekąska:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfantastyczne!!!!
OdpowiedzUsuńwspaniała, słoneczna przystawka z moimi ukochanymi krewetkami :)
OdpowiedzUsuńAlę tu elegancko, aż mi się zachciało wyjść do restauracji, albo lepiej, zrobię sobie taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńdzieki fajnei ze wam sie spodobalo.
OdpowiedzUsuńbardzo elegancko to wygląda i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam.
Usuń