Pałki tandoori masala
Z ostatniej wyprawy do Warszawy przywiozłam sobie mieszankę indyjską tandoori masala, bo od dawna chodziła za mną myśl żeby zrobić tę potrawę samodzielnie. Kurczak wyszedł pyszny, kolor miał obłędnie czerwony, a obiad to była prawdziwa rozpusta smaków.
Pałki tandoori masala
- 12 pałek z kurczaka
- 350 gr jogurtu greckiego
- 3 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki soku z limonki
- łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki mieszanki tandoori masala
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej chilli lub mała chilli posiekana
- sól, pieprz
- opakowanie kaszy kuskus
- 1/2l bulionu drobiowego
- natka pietruszki
Pałki umyć, osuszyć. Do marynowania najlepiej nadaje się duży woreczek, do którego wlewamy jogurt, dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek na koniec wkładamy pałki kurczaka, zamykamy worek i wszystko dokładnie obracamy tak żeby marynata się wymieszała z kurczakiem. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale ostatecznie może być krócej.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Pałki przekładamy na wysmarowaną olejem blaszkę lub na folii aluminiowej i pieczemy do miękkości 40min. W tym czasie opakowanie kaszy kuskus zalać bulionem i odstawić do wchłonięcia.
Kurczaka podać z kuskusem oraz raitą ogórkową.
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego c
- ogórek
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki ostra papryka
- posiekana pietruszka
Ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do jogurtu wraz z przyprawami, natką i wymieszać.
Mniam, uwielbiam tego kurczaka. Ja zamiast tandoori masala daję przyprawę garam masala. Pysznie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńoj Kochana, chyba bym nie odeszła od stołu! są boskie!
OdpowiedzUsuńależ zrobiłas apetyczne zdjęcia. A kurczak pyszniutki
OdpowiedzUsuńCzy jeszcze zostało coś dla mnie bo chętnie schrupie dwie sztuki kurczaka :)
OdpowiedzUsuńMuszą być wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńmmm... pyszne są takie pałeczki kurczaka :)
OdpowiedzUsuń