Tortilla sałatą, szpinakiem i kabanosami
Czy przygotowanie kolacji może zająć 3 minuty? Dokładnie tak. Tyle mi zajęło zrobienie tych zawijanych tortilli. Do środka trafiło to co było w lodówce, a elementem podkreślającym smak był sos vinegrette. A dla tych co nie lubią szpinaku można go tu idealnie przemycić. Genialne. Wymienione składniki są na 1 porcje. Przepis zglaszam do zabawy dla blogerow "Inspiruje mnie Fit&Easy".
Tortilla sałatą, szpinakiem i kabanosami jako sałatka i przekąska w jednym
- sos vinegrette
- tortilla duża pszenna szpinakowa
- garść szpinaku świeżego
- garść mieszanki kolorowej sałat Fit&Easy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 mozzarelli
- 3 ultra cienkie kabanosy pepperoni
- oliwa z oliwek aromatyzowana chilli
- sos vinegrette:
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- Połączyć wszystkie składniki w słoiku, przykryć szczelnie i mocno wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce.
- Paprykę pokroić w paski. Kabanosy połamać na kawałki długości tortilli. Sałatę wymieszać ze szpinakiem. Mozzarelle pokroić w plastry. Tortille pędzelkiem silikonowym lub łyżką posmarować sosem vinegrette. Na to rozłożyć mieszankę sałaty i szpinaku. Następnie kabanosy, papryke i mozzarelle i polać sosem. Zwinać wszystko ściśle. Pokroić ukośnie na kawałki. Położyć na talerzu, obłożyć sałatą. Polać sosem i skropić oliwą z chilli.
lekka i letnia! taka, jaka być powinna w upalny dzień ;]
OdpowiedzUsuńdzieki.
UsuńTortilla jest cudowna! Szkoda tylko, że nie ma wersji bezglutenowej;) Trzeba ją samemu zrobić:)
OdpowiedzUsuńto będzie wstyd ale co mi tam napiszę...nie jadłam nigdy tortilli, muszę w końcu nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńniemożliwe, czas to nadrobic.
UsuńIdealna na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
dokladnie.
UsuńDla mnie byłyby idealne na obiad, pyszne dodatki:)
OdpowiedzUsuń