Tortilla sałatą, szpinakiem i kabanosami


Czy przygotowanie kolacji może zająć 3 minuty? Dokładnie tak. Tyle mi zajęło  zrobienie tych zawijanych tortilli. Do środka trafiło to co było w lodówce, a elementem podkreślającym smak był sos vinegrette. A dla tych co nie lubią szpinaku można go tu idealnie przemycić. Genialne. Wymienione składniki są na 1 porcje. Przepis zglaszam do zabawy dla blogerow "Inspiruje mnie Fit&Easy".






Tortilla sałatą, szpinakiem i kabanosami jako sałatka i przekąska w jednym
  • sos vinegrette
  • tortilla duża pszenna szpinakowa
  • garść szpinaku świeżego
  • garść mieszanki kolorowej sałat Fit&Easy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 mozzarelli
  • 3 ultra cienkie kabanosy pepperoni
  • oliwa z oliwek aromatyzowana chilli 
  • sos vinegrette:
  • 3 łyżki  wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

  • Połączyć wszystkie składniki w słoiku, przykryć szczelnie i mocno wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce. 

  • Paprykę pokroić w paski. Kabanosy połamać na kawałki długości tortilli. Sałatę wymieszać ze szpinakiem.  Mozzarelle pokroić w plastry. Tortille pędzelkiem silikonowym lub łyżką posmarować sosem vinegrette. Na to rozłożyć mieszankę sałaty i szpinaku. Następnie kabanosy, papryke i mozzarelle i polać sosem. Zwinać wszystko ściśle. Pokroić ukośnie na kawałki. Położyć na talerzu, obłożyć sałatą. Polać sosem i skropić oliwą z chilli.       




Przepisy na sałatki Fit & Easy


8 komentarzy:

  1. lekka i letnia! taka, jaka być powinna w upalny dzień ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Tortilla jest cudowna! Szkoda tylko, że nie ma wersji bezglutenowej;) Trzeba ją samemu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to będzie wstyd ale co mi tam napiszę...nie jadłam nigdy tortilli, muszę w końcu nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna na drugie śniadanie :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie byłyby idealne na obiad, pyszne dodatki:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger