Chłodnik pomidorowy z warzywną wkładką
Pozazdrościłam Marghe jej chłodnika pomidorowego dzisiaj popełniłam swój własny, pierwszy pomidorowy chłodnik. Do tej pory raczej robiłam chłodniki tradycyjne, ogórkowe czy na botwince, ten bardziej oscyluje w klimatach południowych ale nie odbiega od nich smakiem. Jak dla mnie na takie dni jak wczoraj czy dziś jest idealny.
Chłodnik pomidorowy z warzywną wkładką
- 7 pomidorów
- ząbek czosnku
- 3 szklanki wody mineralnej gazowanej
- cebula
- 1/2 cukini
- oliwa z oliwek Monini Classico
- 3 łyżki kukurydzy
- papryka czerwona
- mala papryczka chilli
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- listki bazylii
Jeden pomidor odłożyć. Resztę pomidorów sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cukinie w plasterki. Na łyżeczce oliwy przesmażyć cebulę. Zdjąć z patelni, podsmażyć plasterki cukinii. Do miksera włożyć pomidory, wlać wodę i zmiksować. Przelać do garnka, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną chilli i bazylię, paprykę, pokrojonego, odłożonego pomidora, i kukurydzę. Dodać oliwe wg własnego smaku. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Wstawić na pół godziny do schłodzenia. Wlać do talerzy, na wierzch ułożyć plasterki podsmażonej cukinii. Skropić oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Podać z tostami lub bagietką.
jest świetny!
OdpowiedzUsuńale kusisz od rana takimi smakowitościami :)))
OdpowiedzUsuńU Ciebie również cudnie i nie tylko w tym poście :) przymierzam się do chłodnika z pomidorów ale chyba zrobię jak wrócę z wakacji:) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńdziekuje dziewczyny.
OdpowiedzUsuńsuper letnie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńświetny chłodnik :)podoba mi się ta wkładka z cukinii :)
OdpowiedzUsuńCudne, będzie jutro u mnie na obiad :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!