Placuszki z ciasta kluskowego we włoskich barwach
Wiem że były niedawno w trochę innej wersji ale skoro zostały mi z wczoraj ziemniaki, w dodatku w lodówce mało co się już znajduje i potrzebowałam obiadu szybkiego i łatwego stąd wybór padł znowu na placuszki z ciasta kluskowego. Tym razem jednak w wersji warzywnej, w tonacji włoskiej bo z cukinią, pomidorami i i mozzarellą. Jak by powiedziała Pani G... było pysznie...
Placuszki z ciasta kluskowego we włoskich barwach
Placuszki z ciasta kluskowego we włoskich barwach
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- mąka ziemniaczana (1/4 objętości ziemniaków)
- sól
- pieprz
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- cukinia
- 2 pomidory
- mozzarella
Ziemniaki ugotować, dobrze odcedzic, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 częsć ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków, dodać jajko, sól, pieprz do smaku, zioła i zagnieść wszystko razem. Z wyrobionego ciasta ulepić placki wielkości np. kotletów mielonych. Rozgrzać patelnię, wlać olej i usmażyć placuszki na rumiano.
Pomidory , cukinię i mozzarellę pokroić na plasterki. Na każdy placuszek położyć po plastrze cukinii, pomidora i sera. Posypać ziołami. Wstawić do nagrzanego do 180st. piekarnika na ok 5 minut, tyle żeby ser się stopił. Z porcji wyszło mi 12 placuszków.
Ciekawa jestem smaku. Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto kluskowe brzmi bardzo ciekawie, więc zainteresowałam się twoim przepisem. Placuszki wyglądają rzeczywiście pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń