Queasadilla z chorizo z sałatką
Co zrobić gdy żar leje się z nieba a nam się nie chce gotować. Jaki posiłek zaserwować w 15 minut? Dla mnie wystarczy że mam wśród swoich zapasów tortille, do tego jakieś warzywka, a lekki, szybki obiad nie stanowi problemu. Polecam.
Letni posiłek czyli queasadilla z chorizo z sałatką
- 2 pszenne tortille szpinakowe
- po kilka plasterków kiełbasy chorizo
- ser żółty starty
- mieszanka sałat
- 3 łyżki kukurydzy
- 2 pomidory
- awokado
- papryka czerwona
- ser feta (ilość wg uznania)
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chilli
- 1 i 1/2 łyżki soku z limonki
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- łyżka ostrej musztardy najlepiej Dijon
- łyżka posiekanego oregano i bazylii
- szczypta soli i pieprzu
Połączyć wszystkie składniki sosu w słoiku, przykryć szczelnie i mocno wstrząsnąć.
Pomidory, paprykę, awokado, fetę pokroić w kostkę, wymieszać z sałatą, dodać kukurydzę, polać wszystko sosem, wymieszać. Włożyć do dwóch miseczek.
Tortille posypać startym serem, położyć plasterki chorizo. Rozgrzewamy dużą patelnię (taką żeby zmieściła się na niej tortilla), położyć na nią jedną tortille. Smażyć aż spód się troszkę zarumieni. Przykryć talerzem, odwrócić patelnię, tak żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć tortillę na patelnię, żeby się przyrumieniła drugą stroną a ser stopił. Ponownie przykryć talerzem, odwrócić patelnię i przełożyć tortillę na talerz. Gotowe queasadillę pokroić na trójkąty. Porcje położyć na talerzu przy sałatkach. Wszystko skropić oliwą z oliwek.
Super pomysł:) Lekki posiłek. Chociaż chyba tylko raz mi się zdarzyło, że nie chciało mi się gotować:) Ja w kuchni odpoczywam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak przyrządzoną tortillę jest wspaniała!:)
OdpowiedzUsuńtakie kombinacje w obecnym tropikalnym klimacie wskazane, bo ciężko cały dzień wytrzymać w kuchni gotując, pominąwszy fakt, że jest mało chętnych na jedzenie
OdpowiedzUsuńto prawda w taka pogodę taki obiad jak znalazł
OdpowiedzUsuńDziekuje.
OdpowiedzUsuń