Babka czekoladowo-malinowa

Sezon na maliny trwa, więc grzechem byłoby nie wykorzystywać tych pysznych owoców do letnich ciast. Tym razem postanowiłam zrobić babkę z dodatkiem czekolady i kawy. Wykorzystałam przepis znaleziony na tym blogu i jak zwykle ciasto okazało się strzałem w 10. Wyszło pyszne ciasto, które zniknęło zanim się obejrzałam.
A przede wszystkim kochani blogerzy Wszystkiego Najlepszego z okazji naszego dnia! 



Babka czekoladowo-malinowa

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170g niesolonego miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jaja w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • czekolada mleczna do dekoracji
środek:
  • 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 1/4 szklanki brązowego cukru 
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka gorzkiego kakao w proszku 
  • 200g malin plus dodatkowe do dekoracji
  • cukier puder


Rozgrzej piekarnik do 175C. Wysmaruj masłem foremkę, wysyp bułką tartą. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw suche składniki. W misce miksera ubij na krem masło i cukrem. Dodawaj jajka po jednym na raz. Dodaj wanilię. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj  na przemian suche składniki i śmietanę do wymieszania się. W miseczce  wymieszaj nadzienie: cukier, kawę i kakao. Na dno formy wyłóż 1/3 ciastaPosyp 1/3 nadzienia i 1/2 malin. Przykryj kolejną 1/3 ciasta, nadzienia, resztą malin, na górę daj ostatnią porcję ciasta i wysyp resztą sypkiego nadzienia. Piec przez 50-60 minut w 175st do suchego patyczka. Pozostawić ciasto do ostygnięcia na kratce przez 30 minut, a następnie odwróć, zdejmij formę i ostudź. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladę i udekoruj malinami, posyp cukrem pudrem. Smacznego!






21 komentarzy:

  1. jak czekolada i maliny, to musiało się udać

    OdpowiedzUsuń
  2. Babki robię raczej na święta wielkanocne, właściwie to nie wiem dlaczego... Patrząc na Twoje zdjęcia chyba muszę się przestawić i wykorzystywać foremkę cały rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale szalejesz z ciastami ostatnio i kusisz :)
    Babka oczywiście fantastyczna.
    Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Blogera :))

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda niesamowicie!:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wygląda, u mnie też szaleństwo malinowe trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie malin z czekoladą...MNIAM!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem takiej pysznej babki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziekuje wszystkim i kazdemu z osobna za mile komentarze :) pozdrwiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna, śliczna, delikatna i baaaardzo apetyczna!
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka dostojna! Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za pyszne przepisy nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
    http://pysznakuchnia.com.pl/testy-i-warsztaty/versatile-blogger-award/#comment-217
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award bo uważam, że Twój blog jest świetny. Teraz czekam na 7 faktów które ujawnisz o sobie:) jeśli oczywiście zdecydujesz się bawić z nami:)

    OdpowiedzUsuń
  13. dziekeej dziewczyny za nominacje.; i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda wspaniale ;) ale mi ochoty narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger