Hamburgery z domowymi bułkami, czyli amerykański obiad

Czy może być lepszy obiad dla naszych dzieci niż domowy fast food? Po co nam te wszystkie Mc... jak można mieć równie wypasione jedzonko, tyle tylko że o niebo zdrowsze, tańsze i pyszniejsze...
Tym razem do hamburgerów postanowiłam zrobić własne bułki, wykorzystując przepis z blogu Wypiecz Wymaluj. Zmniejszyłam tylko proporcje o połowę. Wyszły idealne. Do tego domowe hamburgery w środku z niespodzianką w postaci fety, sałatka i frytki. Full wypas.




Bułki do hamburgerów
  • 25 g drożdży
  • 25g masła
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok750ml mąki pszennej (plus do podsypania)
  • sezam
Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 st.C. Drożdże zalać małą ilością ciepłego płynu i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę płynu, cukier, sól i tyle mąki, by ciasto stało się gładkie i odchodziło od ścianek miski. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut). Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić podsypując mąką. Podzielić ciasto na 7-8 kawałków. Na blasze z papierem uformować płaskie bułeczki o średnicy około 8-10 cm. Ponakłuwać je widelcem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować letnim mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika w temp. 225 st. na środkową półkę i przez 10-12 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia przykryte ściereczką.




 Hamburgery z fetą

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • cebula
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • feta
  • łyżeczka oregano
  • do smaku papryka słodka
  • 6szt bułek do hamburgerów
  • cukinia
  • pomidor
  • ogórki konserwowe
  • sos do hamburgerów


Mięso w misce wyrobić z jajkiem, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem, oregano, papryką, bułką tartą. Fetę pokroić w kostkę. Uformować płaskie kotlety, na środek każdego dać kawałek fety, dokoła zalepić, uformować kotlety.Na patelni beztłuszczowej lub na grillu usmażyć kotlety. Cukinię w plastrach zgrillować. Bułki można również delikatnie przygrzać. Spód posmarować sosem, położyć kotleta, plasterki ogórka, cukinii, plaster pomidora, sos, przykryć górą bułki. Podałam z frytkami i sałatką.






16 komentarzy:

  1. Domowe hamburgery dużo lepsze niż kupne. pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowo, a jak smacznie :) super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Za tydzień wracam do domu, więc będę miała już swój piekarnik i na pewno zrobię domowe hamburgery z takimi bułami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje i polecam to napewno zdrowsze od kupnych.

    OdpowiedzUsuń
  5. ekstra ależ zgładniałam jak zobaczyłam te zdjęcia. Muszę szybko napisać komentarz i zrzucic na pasek bo u mnie jak zobaczę to mi nie podarują i będe musiała zrobić tym bardziej że od dlugiego czasu co rusz wspominam że zrobie takie domowe w 100% hamburgery

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne domowe jedzenie - nie ma porównania z kupnym badziewiem

    OdpowiedzUsuń
  7. brawo! wszystko od a do z przygotowane w domu:) nikt nie powiedział przecież, że fast food musi być niezdrowy:) extra propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne! No i przede wszystkim dużo zdrowsze, a jednak wciąż dające tyle radości, co każde danie typu fast-food :)
    Zapraszam również do siebie: http://maslomakacukier.blogspot.com/ . Co prawda dopiero zaczynam, ale mam nadzieję, że z biegiem czasu coś da się wybrać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. podziwiam! każde danie pięknie podane, przemyślane stylizacje zdjęć... domownicy muszą się czuć jak rodzina królewska! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha ! I bułki też sama robiłaś ! Takie domowe hamburgery chyba najbardziej mi smakują. Przyznaję, że tych kupionych na mieście boję się zwyczajnie jeść :P Wszystko co przygotowałaś wygląda naprawdę smakowicie ;)
    Pozdrawiam,
    Paulina.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydownie ten hamburger nie jest fast - upieczenie bułeczek - slow, zrobienie koteltów slow - przygotowanie pysznej sałatki slow. Slow-burgerom mówię TAK! Bardzo pysznie wygladają.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oo tak! Kocham burgery, szczególnie domowe. Też lubię robić wszystko od podstaw, mięso, upiec bułeczki i z domowym ketchupem :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger