Kurczak w marynacie ze spirytusem
Przepis na tego kurczaka znalazlam w cotygodniowej gazetce Biedronki. Kurczak jak kurczaka, ale skladnik w postaci spirytusu mnie zaintrygowal dlatego postanowilam go zrobic, oczywiscie delikatnie modyfikujac marynate. Kurczak jest aromatyczny, soczysty ale co tak naprawde dodatek spirytusu w nim zmienil to nie mam pojecia. :)
Kurczak w marynacie ze spirytusem
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek pepperoni
- łyżka cukru brazowego
- sok z 1/2 limonki
- zabek czosnku posiekany
- łyżeczka soli i pieprzu
- łyżka spirytusu
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- gałązki rozmarynu
Składniki marynaty wymieszaj razem. Natrzyj nią kurczaka i odstaw na 1h w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 oC. Natępnie ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym polej marynata. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 oC, potem zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz przez kolejne 40 minut.
Ciekawe. Jeszcze nie próbowałam dodawać spirytusu do marynaty...
OdpowiedzUsuńDodatek spirytusu co najmniej interesujący. Nie mam pojęcia, co może zmienić w smaku... Zaciekawił mnie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńna smak chyba nie wplynal bardziej na kruchosc.
UsuńCiekawy dodatek:) Ja jednak wolę dodać wino:) No i masz moje ulubione foremki do zapiekania:)
OdpowiedzUsuńcoz nie ukrywam ze foremki Duki sa boskie:)
UsuńDodatek spirytusu bardzo intrygujący. Ciekawe tylko jak wplynął na walory smakowe :-) Trzeba wypróbować. pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńna smak chyba nie wplynal bardziej na kruchosc. za to sos byl pyszny jaki sie wytworzyl z marynaty i kurczaka.
Usuńkurczak wygląda wspaniale i ta chrupiąca skórka, mniam!
OdpowiedzUsuńooo ze spirytusem? brzmi ciekawie a wygląda genialnie ;)
OdpowiedzUsuńTeż mnie zaciekawł ten dodatek, tylko może mało czuć różnicę w smaku z powodu tylko jednej łyżki? :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmozna sprobowac dac wiecej, bedzie na rauszu:)
Usuń